U petak, 24. srpnja 2020. godine, otvorena je izložba etno građe vlč. Mate Kneževića. Mato Knežević rodom je iz Vrpolja, iz šokačke obitelji, koja već godinama njeguje ljubav i očuvanje tradicijske baštine. Trenutno je župnik u Gradištu.

Kao uvod u otvorenje izložbe nastupila je muška pjevačka skupina Faši koja djeluje u sastavu KUD-a “Perkovčani” iz Novih Perkovaca.

Početnu riječ imao je ravnatelj Muzeja Đakovštine, Borislav Bijelić, koji je istaknuo kako je ova iznimno kvalitetna etnografska izložba trebala biti jedna od prvih manifestacija ovogodišnjih, zbog epidemiološke situacije, skraćenih Đakovačkih vezova. No, odustajanjem od Vezova, već postavljenu izložbu, nije bilo moguće otvoriti sve do danas. Kustosica Ivana Dević, etnologinja Muzeja Đakovštine govorila je o samom odabiru predmeta koji su dio ove izložbe. U dogovoru s vlasnikom zbirke odlučeno je da će predmeti odabrani za izložbu biti bliski publici iz Đakova i okolice. Izložen je samo mali dio vunenih predmeta, marama, jednodijelki te kompleta muških i ženskih narodnih nošnji tipičnih za područje istočne Hrvatske. Zbirka Kneževićevog tradicijskog tekstila registrirana je kao kulturno dobro Republike Hrvatske, a broji 681 predmet. On je nastavio i dalje prikupljati etnografsku građu nakon registracije i sad ona broji više od 2000 predmeta. Kustosici je to prva izložba kao etnologinji Muzeja Đakovštine.

Mato Knežević zahvalio se okupljenima na otvorenje izložbe i rekao nešto više o samoj izložbi, načinu odijevanja, vezanju marama, prošlosti predmeta i njihovoj etnološkoj vrijednosti. Dogradonačelnik Robert Francem je zahvalio Mati Kneževiću i Muzeju Đakovštine za organizaciju ove izložbe koja se trebala idealno uklopiti u koncept Đakovačkih vezova. Nažalost, to nije bilo moguće, ali je na ovaj način posjetiteljima omogućen uvid u duh kulture i baštine koji Đakovo njeguje te je proglasio izložbu otvorenom.

Izložbu možete pogledati u Muzeju Đakovštine do 10. kolovoza.

Izvor: Muzej Đakovštine