Gradska knjižnica i čitaonica Đakovo i Foto-kino klub Đakovo organizirali su povodom Mjeseca hrvatske knjige šesti fotonatječaj pod nazivom „Knjiga povezuje generacije“ koji je bio otvoren od 19. kolovoza do 25. rujna ove godine.

Na natječaj se prijavilo ukupno 90 autora iz 32 mjesta diljem Hrvatske, iz triju zemalja, s ukupno 255 fotografija. Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Valentina Radoš, Mario Šulina, Kristina Podgornik i Vlatka Berc odabralo je fotografije za izložbu te dodijelilo tri nagrade i šest pohvala.

Izložbu je sinoć otvorio gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić, dok su se prigodno prisutnima obratili Kristina Podgornik, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice, u ime prosudbenog povjerenstva Mario Šulina koji je istaknuo važnost kompozicije fotografija, te u ime Foto-kino kluba Đakovo njegova predsjednica Vlatka Berc.

Prvo mjesto pripalo je fotografiji „U galeriji“ Jeronima Vulića iz Zadra, drugo fotografiji „Something Old Something New“ čija je autorica Mary Crnković Pilaš iz Zagreba, a treće fotografiji s nazivom „Povjerenje“ Vanesse Lukas iz Čaglina. Pohvaljene su slijedeće fotografije: „Sjećate li se Katedralisa“, Čedomil Gros (Zagreb), „U školskoj knjižnici“, Dubravka Scharmitzer (Đakovo), „Lifetime stoyteller“, Etna Marković (Požega), „Knjiga u planini“, Josip Madjar (Osijek), „Časna riječ“, Mary Crnković Pilaš (Zagreb), „Knjige su oči u svijet“, Mijo Vračević (Trnava), „Na vrh glave“, Slobodan Balić (Đakovo), te „Svaki početak je težak“, Željko Novaković (Zagreb).

Izložba u Đakovu obuhvatila je još 36 fotografija među kojima su i djela brojnih Đakovčana. Valja spomenuti da se na natječaj prijavio i velik broj učenika, a zahvalnicu što su ih animirali da se prijave dobile su nastavnice Sanja Vidović i Željka Rossi.

Grad Đakovo: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Grad Đakovo