U petak, 17. prosinca otvorena je u Muzeju Đakovštine izložba “Novi Perkovci – Krčavina: Prapovijesno višeslojno arheološko nalazište”.

Izložba je rezultat znanstvene suradnje između Muzeja Đakovštine i Instituta za arheologiju u Zagrebu, a realizirana je financijskom potporom Grada Đakova. Izložba je ostvarena u okviru obilježavanja 60 godina postojanja Instituta za arheologiju i 70 godina postojanja Muzeja Đakovštine, što su istaknule autorice dr. sc.  Katarina Botić i kustosica Muzeja Đakovštine, Jelena Boras. Uz autorice, na otvorenju izložbe govorio je i Borislav Bijelić, v. d. ravnatelja Muzeja Đakovštine koji se osvrnuo na vrijeme  prije 15-ak godina, kada su provedena tematizirana istraživanja.

Ideja za izložbu nastala je jer je arheološko istraživanje ovog lokaliteta ostvareno suradnjom između naše dvije institucije tijekom 2005. i 2006. godine, a arheološki materijal koji je na istraživanjima pronađen, nakon višegodišnje znanstvene obrade i restauracijskih radova konačno je bio spreman za predstavljanje đakovačkoj publici.

Među izloženim predmetima, posebno se ističu keramičke posude, zdjele i žrtvenici, privjesak i igla koji su pronađene na lokalitetu. Arheološke strukture i nalazi datiraju se u razdoblja kasne faze mlađeg kamenog doba, kasno bakreno doba te u brončano doba, a svjedoče da je ovaj položaj bio povoljan za naseljavanje kroz različita razdoblja.

Daljnja istraživanja će rasvijetliti regionalnu povezanost ovog prostora, ali izloženi predmeti u ovoj izložbi će posjetiteljima biti dovoljni da stvore sliku aktivnog života u prošlosti koji se odvijao na ovom području.

Izložba je otvorena za posjetitelje do kraja siječnja 2022. godine.

Izvor|Foto: Muzej Đakovštine