U Muzeju Đakovštine sinoć je otvorena izložba “Omladinske radne akcije- dizajn ideologije.” Izložba istražuje fenomen kulture i dizajna omladinskih radnih akcija (ORA) od njihovih početaka do samog kraja.

ORA-e su izrasle iz masovnih projekata obnove zemlje po svršetku Drugog svjetskog rata. Prve radne akcije bile su prije gotovo osam desetljeća na prugama Brčko- Banovići te Šamac- Sarajevo. Autorica Sanja Bachrah Krištošić, zajedno sa suprugom Mariom Krištofićem i suradnicima uspjela je posredstvom vizualnih medija prikazati duh jednog vremena koje je bilo značajno za napredak tadašnje zemlje. Izložba prikazuje izbor materijala, od koji je veliki dio posuđen od strane institucija i privatnih kolekcionara, kako bi objedinio brojne propagandne i upotrebne predmete iz tog doba, grafičke mape, letke, plakate, brošure, časopise, iskaznice, priznanja, diplome, ambleme, odjeću i fotografije nastale tijekom radnih akcija. ORA-e su se, dakako, mijenjale zajedno s promjenama u društvu.

Ova izložba svjedoči o jednom pokretu koji danas možemo promatrati kroz umjetnički izričaj, ali se u tom kontekstu ne smije zanemariti ni povijesni značaj koji su ORA-e imale na razvoj tadašnje države i njezinih pojedinaca u obrazovnom i kulturološkom smislu.

Izložbu je proglasio otvorenom ravnatelj Muzeja Đakovštine, Borislav Bijelić, napomenuvši da će se u prostoru Muzeja održati i okrugli stol u razdoblju između 23. rujna i 8. studenoga ove godine, odnosno za vrijeme trajanja izložbe. Na okruglom stolu sudjelovat će negdašnji aktivisti omladinskih radnih akcija iz Đakova.

Izvor|Foto: Muzej Đakovštine