Milosrdne sestre Svetoga Križa u Đakovu organizirale su jučer otvorenje izložbe „Pravednici među narodima – Hrvatska“, čija je autorica i koordinatorica Branka Sömen. Organizatorica izložbe je s. Estera Radičević koja je izložbu i proglasila otvorenom.

Prigodno su se okupljenima na svečanom otvaranju u dvorani Florentini obratili provincijalna poglavarica s. Valerija Široki, nadbiskup i metropolit đakovačko-osječki mons. dr. Đuro Hranić, gradonačelnik Đakova i saborski zastupnik Marin Mandarić te sama autorica Branka Sömen.

Ona je je poručila kako od pravednika svi trebaju učiti kako biti dobri ljudi. – Oni su bili različite starosti, socijalnog statusa, obrazovanja i iz različitih područja Hrvatske, a među njima je bio iznimno veliki broj liječnika i časnih sestara, rekla je te naglasila da su svi pokazali veliku dobrotu, pravednost i plemenitost.

Do 1. siječnja 2022. godine Yad Vashem priznao je 28 217 muškaraca i žena iz 51 zemlje svijeta kao Pravednike među narodima. Među njima je i 130 pravednika iz Hrvatske.

Veleposlanik Države Izrael u Hrvatskoj Gary Koren uputio je pismo u prigodi otvorenja izložbe u Đakovo koje je s. Estera Radičević danas pročitala okupljenima u dvorani.

Grad Đakovo: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Grad Đakovo