Danas, 15. rujna 2021., u 11:00 sati u Centru za kulturu otvorena je izložba ratnih fotografija Udruge veterana 122. brigade HV Đakovo. Izložbu je otvorio dogradonačelnik Antun Galić, a otvorenju izložbe su nazočili brojni članovi Udruge i prijatelji.

122. brigada HV Đakovo ustrojena je 26. rujna 1991. godine te ove godine obilježava 30. godišnjicu postojanja.

Najvažniji zadatak brigade bio je ne dopustiti neprijatelju odsijecanje Vinkovaca i oslobađanje puta prema Slavonskom Brodu te ne dopustiti presijecanje cestovnog pravca Đakovo – Osijek.

Na svome vrhuncu brigada broji blizu 4000 ljudi, njezino topništvo bilo je angažirano i na ostalim bojištima kao pomoć, a protuzračni divizijun srušio je 14 neprijateljskih zrakoplova.

Nažalost, pored odlične organizacije i ulaganja krajnjih napora da sve prođe glatko, 49 pripadnika brigade položilo je život na oltar domovine, dok ih je 297 ranjeno.

Tijekom 1992. dolazi do postupnog preustroja i demobilizacije 122. brigade. Većim dijelom njezini pripadnici se vraćaju svojim mirnodopskim aktivnostima, ali dio ih popunjava i redove profesionalnih postrojbi.

Nakon završetka rata brigada je odlikovana Redom Nikole Šubića Zrinskog, za iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu.

Igor Kretonić
Foto: Moje Đakovo