U povodu obilježavanja 95. obljetnice osnutka Udruge pčelara Đakovštine u skladu s protuepidemijskim mjerama, prošlog je petka u Muzeju Đakovštine otvorena izložba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba „Zašto je pčela važnija od čovjeka“. Tom prigodom ravnatelj Muzeja Borislav Bijelić je rekao kako se o postavljanju ovakve izložbe razmišlja već nekoliko godina. –  Njome smo htjeli promovirati Udrugu te ljude i na ovaj način upoznati s ovom problematikom i koliko je pčela važna za prirodni sustav, to više što dosad sličnu izložbu ovdje nismo imali. Hrvatski prirodoslovni muzej iz Zagreba 2017. godine imao je otvaranje upravo ove izložbe u Zagrebu nakon čega je ona postavljena i u Splitu, Metkoviću, Kutini, Bjelovaru, Novoj Gradiški, a sada je stigla i u Đakovo, rekao je Bijelić.

O bogatoj povijesti djelovanja Udruge pčelara Đakovštine govorio je njen predsjednik Željko Tomić. Osnovana je daleke 1925., kada đakovački pčelari postaju dio Udruge hrvatsko-slavonskog pčelarskog društva i kada se u Đakovu organizirano počinju baviti pčelarstvom.

– Danas Udruga broji oko stotinu članova, sa 7.500 pčelinjih društava i član je Hrvatskog pčelarskog saveza, dodao je Tomić te naglasio kako svake godine dobar dio meda bude doniran raznim udrugama, među kojima i „Nevenu“, socijalnoj samoposluzi i dr. Izložba obuhvaća košnice i drugu pčelarsku opremu koja vraća i u prošlost, biljke i druge eksponate.

Ispred Hrvatskog prirodoslovnog muzeja o izložbi je govorio jedan od njena tri koautora Petar Crnčan, rekavši da je ona dio ciklusa posvećenog kukcima. Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Grada Đakova Robert Francem. Predsjednik Udruge pčelara Đakovštine Željko Tomić zahvalio je Gradu Đakovu što podupire njihov rad te što je Grad pomogao uređenje prostorija u kojima Udruga djeluje.

Izvor: Grad Đakovo