Već dugi niz godina Bogoslovno sjemenište u Đakovu organizira vikend-susrete za ministrante te mladiće koji promišljaju o svećeničkom zvanju. Potrebu i važnost ovih susreta nije potrebno detaljnije obrazlagati. Dovoljno je samo ukazati da Bogoslovna zajednica u Đakovu trenutno broji 23 svećenička kandidata (devetnaest za Đakovačko-osječku nadbiskupiju, dva za Srijemsku te dva kandidata za Subotičku biskupiju). Ovom broju nisu pridodani đakoni, kojih je petorica.

Nakana nam je intenzivnije poraditi na srednjoškolskoj mladeži, budući da Dječačko sjemenište na Šalati organizira slične susrete za osnovnoškolce. Svakako, to ne znači da će u Đakovu potpuno izostati susreti za mladiće završnih razreda osnovne škole – jedan ćemo termin ponuditi i za njih. Ipak, kako napomenuh, želimo intenzivnije, odnosno ciljano poraditi upravo na srednjoškolcima te tako održavati „plamen zvanja“ koji je već zapaljen ili iznova potaknuti iskru u mladićima koji se u najmanju ruku kolebaju oko poziva.

Stoga smo se odlučili, kako radi prostora tako i kvalitete susreta, da vikendom primamo 15-ak mladića. Za te smo susrete odredili četiri vikenda u ožujku: 8. – 10. ožujka; 15. – 17. ožujka; 22. – 24. ožujka i 29. – 31. ožujka, te jedan od 5. – 7. travnja ove godine: dakle, sveukupno pet susreta.

Što se tiče susreta za mladiće osnovnih škola u Dječačkom sjemeništu na Šalati, brigu o tome vodi povjerenik vlč. Željko Šimić. Ipak, mi smo se odlučili ponuditi jedan termin za učenike sedmog i osmog razreda osnovnih škola, i to 3. – 4. svibnja ove godine (dakle, jedno noćenje). Brigu o tim mladićima vodit će vlč. Željko Šimić. On će tada i boraviti u Bogoslovnom sjemeništu bude li prijavljenih kandidata.

U tom smislu, pozivam vas, dragi svećenici, da odaberete po jednog mladića srednjoškolske dobi (prioritet je 3. ili 4. razred) za kojeg vjerujete da bi mogao stupiti u Bogoslovno sjemenište te ga pošaljete na vikend-susret u jedan od naznačenih termina.

Koordinator susretā je vlč. Krešimir Čutura, vicerektor Sjemeništa, te vas molim da njemu prijavljujete kandidate za susrete u Đakovu, kako srednjoškolske tako i osnovnoškolske dobi.

Uskoro donosimo više informacija.

Izvor: Stjepan Radić, rektor Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu