Proteklog vikenda u Đakovu su otvorene dvije izložbe upriličene povodom 150. obljetnice rođenja slikara Ivana Tišova, a objedinjene pod nazivom „Ivan Tišov 1870.-2020“.

Gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić u petak je u Muzeju Đakovštine otvorio izložbu koja je obuhvatila radove svjetovnog Tišova gdje je izloženo približno 20 djela mahom portreta, aktova i pejzaža. Na otvaranju obje izložbe o slikaru i njegovim djelima govorili su ravnatelj Borislav Bijelić i upravitelj HAZU-ovog Zavoda u Đakovu prof. dr. Pero Aračić.

Subotnja izložba u Spomen-muzeju biskupa Josipa Jurja Strossmayera koju je otvorio zamjenik gradonačelnika Robert Francem predstavila je Tišove slike uglavnom sakralne provenijencije. Uvodno je na otvorenju govorio ravnatelj Spomen-muzeja mr. Tadija Crnjak.

Tišov je nadahnuće pronalazio u Đakovu. Nažalost, nemamo cjelovit uvid u njegov opus. Dobro je što se održava ova obljetnica i podsjeća na život i djelo, stvaralaštvo Ivana Tišova, rekao je upravitelj HAZU-ovog Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Đakovu, prof. dr. Pero Aračić. Najavio je kako će u petak, 16. listopada, u Središnjoj nadbiskupijskoj i fakultetskoj knjižnici biti održan znanstveni skup o životu i radu Ivana Tišova.

Ivan Tišov rođen je 8. veljače 1870. godine u Viškovcima pokraj Đakova, umro je 20. rujna 1928. u Zagrebu. Jedan je od mladih hrvatskih umjetnika koji se nakon školovanja u inozemstvu vraćaju u Hrvatsku i pod vodstvom Vlahe Bukovca stvaraju temelje hrvatske moderne umjetnosti. Tišov za sobom ostavlja sakralnu, svjetovnu, mitološku tematiku, portrete, aktove, pejsaže i vedute, a značajan je i njegov rad u dekoriranju javnih prostora.

U povodu 150. obljetnice rođenja Ivana Tišova HAZU – Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Đakovu, Grad Đakovo, Općina Viškovci i Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu priredili su program obilježavanja koji je započeo još početkom veljače ove godine otkrivanje slikarove biste ispred župne crkve sv. Mateja u Viškovcima. U njegovom rodnom selu tog dana je također organizirana izložba te predavanje o slikaru koje je održao ravnatelj Muzeja Đakovštine Borislav Bijelić.

Grad Đakovo: službeno izvješće za javnost