[11.11.2023.] U subotu 11. studenoga s početkom u 11:00 sati u Spomen-muzeju biskupa Josipa Jurja Strossmayera održat će se otvorenje izložbe fotografija akademske slikarice Marije Galić pod nazivom “Meditativno u tvarnom”.

Marija Galić diplomirala je  slikarstvo u Ljubljani u klasi prof. Mladena Jernejeca.

Dobitnica je Dekanskog priznanja i Posebnog priznanja za umjetničko djelovanje 2012.-2017. godine.

Kod prof. dr. sc Vilka Žiljka 2019. godine stječe edukaciju InfraRedArt-a.

Do sada je priredila 22 samostalne izložbe u Republici Hrvatskoj, Sloveniji i BiH, te je sudjelovala na mnogobrojnim skupnim izložbama.

Živi i djeluje u Zagrebu.

NOVO SLIKARSTVO   –   INFRAREDART

Nova tehnološka dostignuća omogućuju implementiranje  tehnologije u umjetnost, metode područja infra crvenog spektra (IR). Autor spomenute metode je znanstvenik i  profesor Vilko Žiljak. (www.ziljak.hr)

Nova metoda slikarstva,  InfraRedArt-a ( IRA) i InfraRedDizajn-a (IRD) je zasnovana na “ blizancima“ boja.

Boja je vizualni osjet ovisan o frekvenciji svjetlosnog zračenja.

Jednakost boja podrazumijeva prostor spektra svjetlosti koju vide naše oči, (400-700 nm). IRA i IRD omogućava proširenje na svjetlost u bliskom infracrvenom području  sa infracrvenom (Z) kamerom snage apsorpcije svjetla na 1000 nm.

Ekspluatirajući  novu  metodu nastaju dvije slike na istoj podlozi, jedna slika je vidljiva našim očima a drugu sliku vidimo koristeći  se infracrvenom kamerom. Stoga, dvije slike na istoj podlozi čine jedno umjetničko djelo.

Izvor: Spomen-muzej biskupa Josipa Jurja Strossmayera
Foto: Moje Đakovo