U petak, 17. prosinca s početkom u 18:00 sati u Muzeju Đakovštine održat će se otvorenje izložbe “Novi Perkovci- Krčavina: Prapovijesno višeslojno arheološko nalazište”.

Bogatstvo Đakovštine arheološkim nalazištima iz gotovo svih razdoblja povijesti i prapovijesti opisano je u brojnim znanstvenim publikacijama, koje su iznosile pred oči javnosti davno zakopane tragove što ih je čovjek ostavio za sobom živjevši ili umrijevši na istom ovom prostoru kojega mi danas zovemo svojim zavičajem.

Veliki skok u plasiranju Đakovštine u žarište interesa arheološke znanosti predstavljaju istraživanja čak 14 lokaliteta prije izgradnje dionice Sredanci–Đakovo–Osijek, koja prolazi Đakovštinom u smjeru sjever–jug u duljini od 25 kilometara.

Najjužniji od tih lokaliteta je upravo lokalitet Novi Perkovci-Krčavina. Istraživanja na ovom lokalitetu provedena su tijekom 2005. i 2006. godine. Ova će izložba predstaviti stotinjak vrijednih nalaza s tog područja te će posjetitelji moći vidjeti predmete tamo gdje su i pronađeni, izložene u kulturnoj ustanovi s područja Đakovštine.

Izložbu će predstaviti voditeljica istraživanja tijekom 2006. godine, arheologinja Katarina Botić i kustosica Jelena Boras, arheologinja Muzeja Đakovštine.

Otvaranje će se održati uz pridržavanje trenutnih epidemioloških mjera.

Izvor: Muzej Đakovštine
Foto: Moje Đakovo