Od Cvjetnice do Uskrsa, sjećanja iz narodne baštine – naziv je izložbe koja je u organizaciji KUD-a Perkovčani i Udruge čuvara tradicije hrvatskih obiteljskih zadruga Družina iz Zagreba jučer otvorena u prostoru mjesnog doma u Novim Perkovcima. Izložbu, čije su autorice Manda Svirac i Marija Raguž, otvorio je zamjenik gradonačelnika Grada Đakova Robert Francem. Uz njega o izložbi je govorila jedna od autorica, Marija Raguže te ispred KUD-a Perkovčani Robert Adrić koji je prisutnima pojasnio i neobičan termin, odnosno zašto je izložba s temom Uskrsa postavljena na početku jeseni.

– Prvi put u našem selu organiziramo ovakvu izložbu i želim zahvaliti svima koji su se odazvali. Zanimljiva je tema izložbe za ovo doba godine, puno je upita zbog čega u ovo vrijeme, ali ove je godine sve drugačije zbog korone. Izložba je trebala biti otvorena na samu Cvjetnicu no zbog poznatih razloga prebačena je na rujan. Kako ove godine nismo imali našu smotru u taj termin ušla je izložba, kazao je Adrić. Inače, izložba ima međunarodni karakter pa su posjetitelji tako mogli vidjeti različite tehnike ukrašavanja pisanica od Rumunjske, Bosne i Hercegovine, Mađarske do različitih krajeva Republike Hrvatske. Autorica izložbe Marija Raguž kazala je kako je rujan mjesec kulturne baštine u cijeloj Europi.

U okviru izložbe nalaze se i vezena jaja, a ta tehnika je zaštićena kao kulturno dobro istočne Hrvatske, rekla je Raguž. Izložba je obišla gotovo cijelu RH i do sada je postavljana 20 puta. Uvijek je riječ, pojasnila je, o stalnoj zbirci koju obogate lokalni suradnici što je ovog puta bio slučaj i u Novim Perkovcima. Zamjenik Gradonačelnika Robert Francem je otvarajući izložbu rekao da kulturna događanja zaslužuju da se o njima govori bez obzira na vrijeme u kojem se održavaju. Pohvalio je rad KUD-a Perkovčani rekavši kako su oni važan dio kulturnog života i promoviranja narodne baštine Grada Đakova.

Grad Đakovo: službeno izvješće za javnost