U subotu 12. ožujka s početkom u 11:00 sati u Spomen-muzeju biskupa Josipa Jurja Strossmayera održat će se otvorenje izložbe “Put, istina i život” kipara i slikara Branka Bazine.

Kipar i slikar Branko Bazina rođen je 20. veljače 1954. godine u Vrbanji, a živi i radi u Vinkovcima. Uz redovito školovanje (Upravni pravnik, Zagreb, 1978. godine) čitav život posvetio je umjetničkom stvaralaštvu.

Radi figuralne skulpture u drvu, kamenu i bronci, te slika u tehnici ulja na platnu i pastelu. Bio je zaposlen u Hrvatskim šumama d.o.o. Vinkovci kao animator kulture, gdje uz vrlo uspješan kulturološki rad produbljuje svoju likovnu poetiku, snažne geste i ekspresiju koje su posebno izražene u njegovim skulpturama.

Nakon prve samostalne izložbe održane u Drveniku 1988. godine do danas je priredio 36 samostalnih izložbi, od Vinkovaca, Osijeka, Mostara i Širokog Brijega do Rima, Montreala i Toronta.

Sudionik je međunarodnih kiparskih simpozija u Češkoj, Njemačkoj i Hrvatskoj (Kamen Sirač).

Ujedno je izlagao na preko 70 skupnih izložbi i likovnih kolonija. Osnivač je likovne kolonije Rabra, Vrbanja i Sveta Ana, Vinkovci, kao i kiparskog simpozija u Siraču – Kamen Sirač.

Veliki broj njegovih djela (45) stalno je postavljeno u javnom prostoru, od kojih su najznačajnije velike kamene skulpture poginulim braniteljima i sakralne skulpture u Vinkovcima, Rimu, Torontu, Hredlu, Širokom Brijegu, Siraču, Ilači, Tovarniku, Nuštru, Bošnjacima, Belom Manastiru, Daruvaru, Rokovcima, Vrbanji.

Kompletno je opremio crkvu svetog Vinka u Vinkovcima, od oltarnih slika, križnog puta u kamenu do bronce sveca zaštitnika.

Sudionik je brojnih humanitarnih akcija, dopredsjednik HDLU-a Vinkovci.

Izvor: Spomen-muzej biskupa Josipa Jurja Strossmayera
Foto: Moje Đakovo