U Muzeju Đakovštine u petak, 11. veljače u 17:00 sati održat će se otvorenje izložbe “Sto godina Hrvatskog list – od Lista do Glasa”.

Ova gostujuća izložba autorska je izložba dr.sc. Marine Vinaj, voditeljice Odjela knjižnice u Muzeju Slavonije. Za izložbu o upravo ovom listu autorica se odlučila zato jer nijedne novine tog vremena nisu toliko opsežno pisale o Osijeku i okolici te drugim gradovima u Slavoniji i Baranji, kao što su i Đakovo i Đakovština, ali i donosile i vijesti iz Zagreba, pa čak i svijeta te su njihove rubrike pratile različite tematike kao što su sport i moda. Hrvatski list postale su najčitanije novine, a oblikovale su se prema društvenim potrebama i gospodarskim i političkim događanjima od 1920. godine kad su počele izlaziti, pa sve do 1945. godine kad su prestale izlaziti. Nakon prestanka tiskanja Hrvatskog lista 1945. godine ubrzo je počelo tiskanje Glasa Slavonije.

Izložba donosi pregled najzanimljivijih vijesti iz tog vremena, kao i uvid u statističke podatke o popularnosti i primjerke knjiga tiskanih u Biblioteci Hrvatskog lista.

Izvor|Foto: Muzej Đakovštine