u Muzeju Đakovštine ovoga petka s početkom u 19:00 sati održat će se izložba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba pod nazivom “Zašto je pčela važnija od čovjeka?”.

Otvorenje izložbe će se održati u dvorištu Muzeja ukoliko to vremenski uvjeti dopuste, uz poštivanje epidemioloških mjera kako bi svi okopljeni bili zaštićeni.

Izložba “Zašto je pčela važnija od čovjeka?” otvorena je prvi puta u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju u Zagrebu u lipnju do prosinca 2017. Privlačnost tematike te prikazani eksponati zainteresirali su mnoge gradove i institucije.

Cilj ove izložbe je predstaviti pčelu kao organizam, njezinu građu tijela s prilagodbama koje je razvila. Budući da su pčele zadružni kukci, socijalni život pčela te način funkcioniranja pčelinje zajednice važan je dio pčelinjeg života. Osim toga, osjetljivost pčela na bolesti i kemikalije glavni su razlog njihovog nestanka. Upravo smanjenje prisutnosti pčela u prirodi uzrokuje smanjenje količine oprašivanja, a time i smanjenje bioraznolikosti zbog međuovisnosti biljaka i pčela, a posredno i ostalih živih bića.

Igor Kretonić

pozivnica PCELE_