Petak, 23.11.

17:30 sati

Whitney

Whitney je dokumentarni film o životu i karijeri legendarne pjevačice Whitney Houston. Obitelj, prijatelji i kolege pričaju o njenom životnom stilu koji se odvijao ispred i iza kamera i reflektora.

Žanr: dokumentarni

Redatelj: Kevin Macdonald

Glumci: Whitney Houston, Bobby Brown, Dionne Warwick

Trajanje filma: 119 minuta

 

20:00 sati

Tjelohranitelj

Jedan od najslavnijih holivudskih filmova prve polovice devedesetih, romantična je drama čiji su protagonisti oskarovac Kevin Costner i pjevačka diva Whitney Houston.

Kada prekrasna pjevačka zvijezda Rachel Marron (Whitney Houston) počne dobivati prijetnje smrću, angažira tjelohranitelja Franka Farmera (Kevin Costner), profesionalca koji svakom zadatku pristupa ozbiljno.

No Farmera još uvijek opsjeda neuspjeh iz prošlosti, kada nije uspio spriječiti atentat na jednog od svojih klijenata. Nakon nekog vremena početni nelagodan odnos preplašene pjevačice i smirenog profesionalca prelazi u ljubavnu vezu.

 

Režija: Mick Jackson

Uloge: Kevin Costner, Whitney Houston, Gary Kemp, Bill Cobbs, Ralph Waite

Trajanje: 130

Zemlja: SAD

Jezik: engleski

Godina: 1992.

Žanr: drama, glazbeni, romantika

 

Subota, 24.11.

20:00 sati

Koncert Ratka Zjače i Nocturnal Foura

Jedan od najfascinantnijih hrvatskih gitarista i skladatelja, Ratko Zjača, čija karijera nosi sa sobom značajnu internacionalnu diskografiju kojom su objedinjene suradnje s brojnim velikanima jazza. Zjača je 1. kolovoza 2011. godine sa ZZ Quartetom nastupio na Last Minute Open Jazz Festivalu u Balama, za koji radi i kao umjetnički ravnatelj, a novo autorsko izdanje „Life on Earth“, predstavljeno 30.ožujka 2018. nastalo je u suradnji s renomiranim svjetskim glazbenicima, njegovom Nocturnal četvorkom – Renatom Chiccom, Stefanom Bedettijem i Antonijem Sanchezom.

„Za mene je glazba čisti spiritualni pristup. Smatram da ako odsviraš jedan ton i stojiš iza toga, to je već duhovno iskustvo. Nevjerojatan je osjećaj svako jutro kad se probudim sa spoznajom da imam priliku sjesti i svirati. Duhovnost je biti otvoren, biti povezan s antenom koja postoji negdje iznad nas – samo se trebamo prikopčati na nju.“

Ostali članovi njegovog kvarteta su:

Stefano Bedetti – samouki je glazbenik koji je saksofon počeo svirati u četrnaestoj godini života. Inspiraciju je pronašao u Charlieju Parkeru, Michaelu Breckeru i mnogim drugim majstorima uz koje je otkrivao nove dimenzije i pristupe glazbi.

Štefan Bartuš (akustični bas) – jazz glazbenik i skladatelj. Studirao je na konzervatoriju J.L.Bella u Banskoj Bistrici, te je pohađao Akademiju izvedbenih umjetnosti u Bratislavi. Od 2000. godine surađuje sa jazz glazbenicima Benny Golson, Rick Margitza, Peter Erskine, Bill Evans, Danny Grisset, itd. Debitantski album COLLECTIVITY dobio je odlične kritike.

Marco Frattini (bubnjevi) – pohađao je predavanja stručnjaka u Europi i na Berklee College of Music i New England Conservatory sveučilištima u Bostonu. Njegova aktivnost u nastupima i sessionima dovela je do suradnje s mnogim umjetnicima različitih stilova i žanrova, poput Darryla Halla, Toma Kirkpatricka i drugih.

 

Nedjelja, 25.11.

17:30 sati

Whitney

 

20:00 sati

Whitney

 

Igor Kretonić

Izvor: Centar za kulturu