Revija Đakovačkih vezova od samih je početaka neizostavan dio Đakovačkih vezova. Od 1967. do 1969. Đakovačke vezove prati malena knjižica s programom, fotografijama narodnih nošnji i tekstovima iz tradicije. U izdanju iz 1968. godine revija već dobiva svoj privi znanstveni tekst kada prva školovana etnologinja u Slavoniji, Baranji i Srijemu, Zdenka Lechner objavljuje tekst „Narodna nošnja Đakovštine“.

Revija se kao časopis može promatrati od 1970. godine kada izdanje poprima veći opseg i koncepciju koja prati folklornu manifestaciju. Od tada u Reviji tekstove i priloge daju brojni stručnjaci i zaljubljenici u baštinu čime ona postaje izvorište mnogih tema istočne Hrvatske.

Stručnjaci iz brojnih područja godinama su kroz Reviju obogaćivali Đakovačke Vezove

Sadržaji u Reviji od prvih objavljivanja pratili su folklorne teme bliske samoj manifestaciji. Razvojem Đakovačkih vezova tekstovi iz tradicije i etnologije dopunjavani su tekstovima iz povijesti Đakova i Đakovštine, ali i šire, prvenstveno teme iz Slavonije. Stručnjaci iz područja arheologije, agronomije, lingvistike, književnosti, povijesti umjetnosti i drugih znanstvenih grana doprinose tekstovima koji obogaćuju Đakovačke vezove, ali i proširuju spoznaje o folkloristici, usmenoj književnosti, tradicijskoj baštini promatranoj iz raznih kutova. Osim tekstova i priloga, Revija sadrži vezovski program te priloge o sudionicima povorke i folklornih nastupa.

Revija treba postati relevantni izvor stručno popularnih radova

Na mjesto glavne urednice 2018. godine, kao etnologinja sa zadaćom uređivanja Revije kao prateće publikacije Đakovačkih vezova, izabrana je Jasmina Jurković Petras. Naslijedila je urednike Stjepana Rechnera Pubu, Željka Lekšića i Mirka Ćurića koji su, svaki na svoj način, dali doprinos sadržajnom razvoju Revije. Đakovački vezovi i Revija zasigurno svojim razvojem žele postati relevantni izvor stručno popularnih radova iz etnologije, folkloristike, književnosti, tradicijskog stvaralaštva i drugog. Kao što Vezovi predstavljaju izvornu baštinu u srcu Slavonije i žele prikazati bogatstvo sačuvane tradicije, tako i Revija želi nastaviti objavljivati radove sa značajem za našu sredinu i zemlju, jer uostalom, Vezovi srdačno ugošćuju grupe i društva iz cijele Hrvatske.

Priprema revije dugotrajan je posao

Priprema Revije obično kreće od rujna kada uredništvo objavljuje Javni poziv za slanje tekstova i upute budućim suradnicima. Realizacija traje sve do promocije i predstavljanja u sklopu programa Đakovačkih Vezova početkom srpnja. Tokom godine Uredništvo pregledava dospjele prijave, kontaktira suradnike, raspravlja o predloženim temama, sugerira teme značajne za manifestaciju. Tekstovi se pregledavaju, korigiraju, uređuju, lektoriraju i pripremaju za tisak. Urednica kontaktira sa svim suradnicima te u suradnji dogovaraju najbolja rješenja za časopis poštujući zadane upute, ograničenja, ali i financije.

„Veseli me što već po predstavljanju Revije otvorimo brojne nove teme koje se spremaju za idući broj što ukazuje na dobar interes i želju za objavom kvalitetnih radova koji će u konačnici Đakovačke vezove i Đakovo predstaviti kao izvorište tema relevantnih za tradiciju.“, rekla je glavna urednica Revije Đakovačkih vezova Jasmina Jurković Petras.

Bogat sadržaj očekuje nas i u ovogodišnjoj Reviji

Ovogodišnja Revija, kao i Vezovi, predstavlja Zemlju partnera Mađarsku te donosi zanimljive tekstove koji će čitatelje upoznati s radom folklornih skupina iz Mađarske, čuvanjem mađarskih etno zbirki u našoj zemlji, ali i radom manjinskih zajednica. Uz ugošćavanje dragih gostiju, predstavit će se i značaj đakovačkih snaga oblikovanih u fotografijama, kovačkom radu, ali i izradi kruha i slastica. Stručni radovi o ergeli, uzgoju lipicanaca i sportskom natjecanju dopunjuju se radovima o važnosti uzgoja Hrvatskog ovčara. Uz zanimljive teme iz folkloristike Revija donosi i radove iz jezikoslovlja u kojima autori ukazuju na važnost proučavanja govora naših predaka. Kako bi se upoznalo pojedince koji su ostvarili značajne rezultate u svojim sredinama predstavlja se njihov rad kroz izložbe, KUD-ove, knjige i monografije. Nastavljajući se na prošlogodišnji broj u kojemu je predstavljen rad u Đakovu, Vinkovcima, Županji i Slavonskom Brodu i u ovom broju Revija donosi dvije zanimljive manifestacije koje mogu poslužiti kao primjer dobre prakse unutar svojih sredina. Zaseban dio Revije nazvan „Revija predstavlja“ donosi biografiju i pogled na rad Adama Pavića, istraživača slavonske tradicijske glazbe i glazbenog pedagoga. U trećem dijelu Revije, uz program i osobne karte sudionika Vezova, donose se i rezultati literarnog i likovnog natječaja Malih vezova te kraći pregled prošlogodišnjih zbivanja.

Izvor: Đakovački vezovi
Autor: I.K.
Foto: Silvija Butković