Pomalo je zaboravljena priča o Pašinom prolazu, iako je riječ o povijesnoj baštini sačuvanoj iz vremena kada je Đakovo, zajedno s ostatkom jugoistočne Europe, bilo pod Turcima, primijetio je Mostov potpredsjednik Gradskoga vijeća Robert Majstorović. Bilo je to od 1536. do 1687. Grad se tada zvao Jakova, imao je 5.000 stanovnika, većinom Muslimana koji su doseljeni ekspanzijom Osmanskoga Carstva i napredovanjem turske vojske prema Beču. Od džamija, što su ih i u Jakovi podizali islamski osvajači, ostala je sačuvana Ibrahim-pašina džamija koja je danas župna crkva Svih svetih. Ostala je sve do današnjeg dana i Ulica Pašin prolaz, prozvana također u čast slavnome Ibrahim-paši, velikome veziru Carstva u doba sultana Sulejmana Veličanstvenog. Legenda kazuje kako je Ibrahim-paša čak imao pod gradom svoje tunele povezane s bunarom na Pašenici kao važnim izvorom pitke vode.

Gradu predlažu kupnju Trgoprometova Novog doma

Na ovom se potezu, prođe li se Pašinim prolazom prema Starčevićevoj ulici i mjestu gdje stoji zapušteni montažni objekt nekada Pan-Tgroprometove prodavaonice namještaja Novi dom, susreću toponimi “Surduk” i “Pašin bunar”, podsjetio je Majstorović, predlažući gradskim vijećnicima da Grad Đakovo kupi Panovu česticu i Novi dom, iza čega se krije turistički i kulturno-povijesni potencijal. Dobrom idejom, mišljenja je potpredsjednik Vijeća, s kojim se slažu i žitelji Mjesnog odbora Braća Ribar, možemo urediti taj prostor, valorizirati Pašin prolaz i njegovo neposredno okruženje, kao prije četiri stoljeća bitan dio onodobnoga Đakova. Sve je, kaže on, poteklo upravo od samih građana koji su predlažu Gradu kupnju Novoga doma “na bubnju” preostalih dosad neprodanih Pan-Trgoprometovih nekretnina.

Križanje uz zapušteni objekt kritična prometna točka

Oni su se, međutim, vodili praktičnim razlozima; nestalo bi ruglo na križanju Ulica Joze Ivakića i Ante Starčevića, a riješio bi se i problem slabe vidljivosti izlaskom iz vrlo frekventne Ivakićeve u još frekventinju Starčevićevu ulicu, baš na mjestu gdje cestu dnevno nekoliko puta prelaze na stotine osnovnoškolaca i srednjoškolaca. Majstorović je u svemu uočio povijesnu i turističku notu. Slaže se s njim i SDP-ov vijećnik Danko Kočiš, koji će “sjediti” i u Vijeću Mjesnog odbora Braća Ribar (VMO), na čijem se terenu plete ova zanimljiva “osmanska” priča. Obojica ipak u prvi plan stavljaju problem sigurnosti u prometu koji će, prođe li zamisao, biti trajno otklonjen.

Da Gradu nije strano ući u vlasništvo nekretnina propaloga Pan-Trgoprometa, pokazala je već kupnja bivše samoposluge na Sjeveru i manje nekretnine u Đurđancima. Dok će na Sjeveru pokraj Doma zdravlja niknuti vrtić, u Đurđanicma će, kad se počisti teren, biti postavljeno dječje igralište. – Trokut, gdje je Novi dom, prilično je velik i iskoristiv. Prijedlog je dobar, a još ćemo se svakako najprije sastati s novoizabranim članovima VMO-a i zajedno odlučiti što bi bilo najbolje učiniti, kratko je, ali obećavajuće, komentirao gradonačelnik Marin Mandarić.

Minipark koji će obilježiti sve posebnosti Pašenice?

Novi dom treba srušiti i na tragu povijesnih priča Pašenice dati tome dijelu grada minipark, novu vizuru i da mikrolokacija novim sadržajem dâ i novi sadržaj cijelom gradu, zaključuje Majstorović. Za Novi dom Financijska agencija (FINA) oglasit će prodaju u prvome krugu za mjesec-dva – elektroničkom javnom dražbom, najavljuje Pan-Trgoprometov stečajni upravitelj Tihomir Zec. Površina je objekta 687 kvadrata, a cijena 708.395 kuna.

Danijel Geošić