Prije točno pola stoljeća mladi, ali već iskusni majstor Ante Perić, po povratku s privremenog rada u Njemačkoj, gdje je bio od 1965., u 27. godini života u Đakovu, u tadašnjoj Osječkoj ulici na Bajnaku, otvara vlastitu radionicu i pokreće obrt imena “Ante Perić, soboslikar, ličilac i autolakirer”. U početku skromna majstorska radionica ubrzo postaje sinonim za povjerenje, kvalitetu i garanciju, baš kako glasi i Perićev slogan koji ga prati gotovo od prvog radnog dana, tog 21. svibnja 1969., sve do danas. U 50 godina njegova radionica nikada nije bila zatvorena, čak ni za Domovinskoga rata, a majstor Ante, zahvaljujući stalnoj predanosti poslu, znalačkim vještinama i držanju koraka s tehnologijom, postao je jedan od najistaknutijih obrtnika u Hrvatskoj i stekao ugled prvog soboslikara, ličioca, fasadera, autolimara i autolakirera u gradu. Prekretnicu u poslovanju, koja ga je gurnula naprijed, učinilo je proširenje spektra poslova 1993. uvođenjem autolimarije. Uoči 35. obljetnice, u zimu 2003. otvorena je u Frankopanskoj 11, na adresi Perićeva obrta od 1978., tada najsuvremenija komora za lakiranje vozila u cijeloj zemlji.

Majstoru Anti brojne nagrade i priznanja

Ante Perić od 2002. ima licenciju Ministarstva kulture za zaštitu i očuvanje materijalnih kulturnih dobara, što označava niz vrlo osjetljivih i zahtjevnih poslova restauracije infrastrukturnih objekata od posebne kulturne i povijesne vrijednosti.

Susret sa starim majstorom presudan
Bio sam u početku gladan, gol i bos… Ministrant u katedrali, koji je htio postati svećenik… Ali u proljeće 1958. nešto se u meni prelomilo. Sreo sam molera Miškovskog, a čim sam vidio njegovo odijelo – cijelo zaprljano od boja, shvatio sam da ću postati ličilac. To sam žarko želio, to mi je i uspjelo. U početku nisam imao nikoga zaposlenog. Pomagala mi je supruga i nije išlo sve lako, no bio sam ustrajan, uporan, tvrdoglav. Već su me 1969. “spasile” tapete, tada popularne u Njemačkoj, koje sam počeo raditi i kod nas. (Ante Perić, iz monografije “40 godina (1969.-2009.”)

Obrtnička komora Osječko-baranjske županije dodjeljuje majstoru Anti 2004. Povelju za životno djelo, a 2007. za doprinos razvoju obrtništva i dugogodišnje sudjelovanje u društvenom životu prima Godišnju nagradu Grada Đakova. Napokon, od Udruženja obrtnika Đakovo 2009., u godini velikoga jubileja, dobiva nagradu za životno djelo u povodu 40 godina rada. Od 2011. može se pohvaliti plaketom “Zlatne ruke”, nagradom najvišega ranga Hrvatske obrtničke komore. “Zlatne ruke” usto potvrđuju visoku razinu usluga Perićeve radionice i vrijedan doprinos strukovnoj šegrtskoj izobrazbi, humanitarnom radu i razvoju institucija komorskog sustava.

Desna je ruka isprva bila supruga Vera
Toliko je bilo puno prašine jer se puno kitovalo. Bila sam kao pekar! Kitovanje, šlajfanje, obljepljivanje – sve sam to u početku i ja radila. Nakon nekoliko godina počela sam raditi malo finije poslove. (Vera Perić, iz monografije “40 godina (1969.-2009.”)

Perićeve su referencije više od 35.000 prelakiranih automobila, brojne obnovljene crkve i ostali sakralni i svjetovni objekti, obiteljske kuće i poslovne zgrade, škole, hoteli i javne ustanove, benzinske crpke, trgovački centri, interijeri i eksterijeri, što su redom djela koja govore sama za sebe i potvrđuju krilaticu “Povjerenje, kvaliteta, garancija”.

Sve je u obitelji – sin Zoran zamijenio oca 

Nakon 20 godina formalnog radnog iskustva u radionici, gdje je boravio još od malih nogu svaki dan, Antin sin Zoran 2014. po očevu odlasku u mirovinu preuzima obiteljski obrt, dobro razvijen i uhodan posao, koji je u tehnološko-digitalnoj eri 21. stoljeća pred Zorana stavio nove izazove. Radionica tako počinje razvijati i primjenjivati sve traženije dekorativne tehnike u uređenju interijera. Zahvaljujući njegovu bogatom iskustvu te stalnom usavršavanju u inozemstvu, obrt je danas uvjerljivo ispred konkurencije, posebno u konzervatorstvu koje se proteklih godina nametnulo kao jedna od primarnih djelatnosti, a na temelju čega je 2017. godine za modernizaciju poslovanja i proširenje kapaciteta povukao 214.000 nepovratnih kuna iz europskih fondova. Perićev obrt danas zapošljava sedam djelatnika.

Svoj će zlatni jubilej majstorska radionica Ante Perića obilježiti prigodnom svečanošću krajem godine, uz dodjelu priznanja i zahvalnica onima koji su na istaknutiji način obilježili povijest Perićeva obrta, perjanice đakovačkog obrtništva. 

Danijel Geošić, foto: www.sla-ap.com