U utorak 6. rujna s početkom u 20:00 sati u Centru za kulturu održat će se plesni performans Valentine Lacmanović pod nazivom InSpiral.

InSpiral je performans koji se bavi preispitivanjem relativiteta percepcije vremena te predlaže imerzivno iskustvo kroz koje performeri i publika stvaraju neponovljiv događaj.

Koncept vremena kao spirale, odnosno ponavljanja kroz promjenu, distancira se od kronološkog poimanja samog pojma i lineariteta istog. Tijekom odvijanja performansa prelazi se u kozmičko, mitsko, nemjerljivo Vrijeme prizvano konstantnom vrtnjom.

Otvorena struktura dozvoljava trenutnu kreaciju zahvaljujući izoštrenom osluškivanju kako zvuka tako i unutrašnjih tjelesnih impulsa te inspiracije kontekstom i momentumom. Za zvuk je odgovoran Ranko Šajfar koji sa svojim novim bendom uživo sudjeluje u performansu. Ranko je autor kompozicija brojnih performansa i eksperimentalnih video radova Valentine Lacma.

Valentina se već desetljećima bavi fenomenom pomaka svijesti kod publike i performera kroz istraživanje dodirnih točaka sa ritualima u kojima pokret i ples služe kao instrument za vođenje prisutnih kroz liminalna stanja svijesti. Za razliku od rituala, Valentinu ne zanima transcendencija već apsolutna prisutnost, što smatra relevantnim za funkcioniranje suvremenog performansa uopće i neophodnim kad je riječ o ritualizaciji geste i prizivanja stanja transa.

CIJENA ULAZNICE: 20 KN

Ulaznice je moguće kupiti u radno vrijeme blagajne Centra za kulturu Đakovo

Izvor|Foto: Centar za kulturu Đakovo