Danas slavimo Čistu srijedu ili Pepelnicu, odnosno danas slavimo početak korizme.

Korizma je vrijeme kada se kršćani kroz pokoru pripremaju za blagdan Uskrsa. Uz post, odriču se u korist drugih i susprežu od loših navika kao što su pušenje, konzumacija alkohola, pretjerano uživanje u određenoj hrani i slično.

Pepelnica je početak korizmenog vremena. To je dan pokore, razmišljanja, nemrsa i posta. Na blagdan Pepelnice, svećenik posipa kršćane pepelom uz riječi: „Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti“ (lat: Memento homo, quia pulvis es, et in pulverem reverteris) ili „Obratite se i vjerujte Evanđelju!“.

Post na Pepelnicu i Veliki petak, odnosi se na katolike od navršene 18. do započete 60. godine života, a nemrs za starije od 14 godina.

Ne računajući nedjelje korizma traje 40 dana. Potop je trajao 40 dana, Mojsije je boravio na Sinaju 40 dana, 40 dana su Izraelci lutali pustinjom, kao i Isus, koji je isto toliko vremena proveo u pustinji. I najbitnije, 40 dana nakon uskrsnuća Isus je uzašao na nebo. Konkretno u liturgijskoj godini korizmeno razdoblje traje od Pepelnice do Velikog četvrtka, što znači da u njega spadaju i korizmene nedjelje. Zajedno s nedjeljama Korizma zapravo traje 44 dana, a broj 40 treba tumačiti simbolički. 

Igor Kretonić
Foto: ilustracija/Pixnio