Danas je školsko zvono označilo početak nove školske godine 2021./2022.

Kao i prethodna školska godina i ova je u znaku pandemije pa se u školama provode razne epidemiološke mjere. Ove godine su mjere nešto blaže, a o njima mogu odlučivati lokalni stožeri.

Po svemu sudeći čeka nas još jedna izazovna školska godina.

No, kakva god situacija bila, školska godina će kao i svaka druga započeti i očekuje nas veliki broj djece na ulicama. Nekima od njih, onima najmanjima, sutra će biti prvi odlazak do škole, te svi skupa trebamo osigurati da njima, ali i svima ostalima odlazak u školu bude veseo, a ne tragičan.

Statistika pokazuje kako su djeca među najugroženijim kategorijama sudionika u prometu, te stradavaju i kao pješaci i kao putnici u vozilima. Reakcije djece u prometu nisu jednake kao kod odraslih, s toga je svakako potreban dodatan oprez svih ostalih sudionika u prometu.

Kako bismo osigurali djecu u prometu trebamo ih naučiti pravilnom ponašanju u prometu (prelazak ceste na za to predviđenim mjestima, nošenje reflektirajuće oznake, pravilno i sigurno upravljanje biciklom…) kako bi samim time postali manje rizična skupina u prometu.

Također, oprezni moraju biti i svi vozači, naročito u zonama škola.

Igor Kretonić
Foto: Moje Đakovo