Danas će školsko zvono označiti početak nove školske godine 2022./2023. za oko 460 tisuća učenika među kojima će prvi puta u školske klupe nešto manje od 36 tisuća prvašića.

U odnosu na prethodne dvije školske godine, ova za sada nije u znaku koronavirusa te će učenici u nju uči bez ikakvih ograničenja.

Kao i uvijek očekuje nas veliki broj djece na ulicama. Nekima od njih, onima najmanjima, sutra će biti prvi odlazak do škole, te svi skupa trebamo osigurati da njima, ali i svima ostalima odlazak u školu bude veseo, a ne tragičan.

Statistika pokazuje kako su djeca među najugroženijim kategorijama sudionika u prometu te stradavaju i kao pješaci i kao putnici u vozilima. Reakcije djece u prometu nisu jednake kao kod odraslih, stoga je svakako potreban dodatan oprez svih ostalih sudionika u prometu.

Kako bismo osigurali djecu u prometu trebamo ih naučiti pravilnom ponašanju u prometu (prelazak ceste na za to predviđenim mjestima, nošenje reflektirajuće oznake, pravilno i sigurno upravljanje biciklom…) kako bi samim time postali manje rizična skupina u prometu.

Također, oprezni moraju biti i svi vozači, naročito u zonama škola.

Igor Kretonić
Foto: OŠ Josipa Antuna Ćolnića Đakovo