U Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku u petak (16. veljače 2024. godine) je počeo novi ciklus besplatnih seminara za poduzetnike i obrtnike u organizaciji Osječko-baranjske županije. Riječ je o projektu „Poduzetnički obzor“ pokrenutom u rujnu 2022. godine kojemu je cilj razmjena znanja i iskustava te bolja suradnja poduzetnika i svih koji su uključeni u poslovni svijet.

Prva tema ovogodišnjeg „Poduzetničkog obzora“ bila je „Mentalno zdravlje – antistresne tehnike“ o čemu je govorila trenerica poslovnih vještina i voditeljica mindfulness prakse na radnom mjestu, Melita Pavlek.

– Poduzetnici su u ovo zahtjevno vrijeme pod većim pritiskom i važno je imati tehnike kojima će si svakodnevno pomoći kako bi jednostavnije mogli koračati kroz poslovni i privatni svijet. Riječ je o antistresnim vještinama koje mogu koristiti kad god prepoznaju da su pod velikim stresom te da bi moglo doći do „Burnout“ sindroma ili sindroma izgaranja – rekla je Pavlek. Dodala je kako u borbi sa stresom mogu pomoći različite aktivnosti poput sporta, šetnje, druženja s prijateljima, rada u vrtu te kućni ljubimci. -Najvažnije je odrediti životne prioritete  i tomu se posvetiti jer ono čemu posvećujemo vrijeme, novac i energiju – raste. Imate li u životu poslovni ili privatni cilj, posvetite mu se iskreno, ali pritom ne zaboravite prije svega razmišljati o sebi – savjetuje Pavlek.

– U svim granama gospodarstva nositi se s izazovima današnjeg vremena postalo je sve zahtjevnije. Mentalno zdravlje je produžetak naše higijene koje novo vrijeme nosi kao izazov za sve nas i ovo je jedan alat koji će nam koristiti na svim razinama i privatno i poslovno kako bismo se nosili sa  stresom i svim izazovima modernog vremena. Izrazito sam zadovoljan što Osječko-baranjska županija organizira ovakva predavanja koja će nam zasigurno pomoći u svakodnevnom životu i radu – kazao je Tibor Vidaković, predsjednik Udruženja obrtnika grada Osijeka i jedan od 40 polaznika edukacije.

„Poduzetnički obzor“ jedna je od 30 mjera kojima Osječko-baranjska županija pomaže poduzetnicima, podupire poslovnu klimu i potiče razvoj poduzetništva. U 2024. godini Županija nastavlja s provedbom svih dosadašnjih projekata, povećat će se bespovratne potpore za poduzetnike i kreditni potencijal za projekte sufinanciranja kamata s HBOR-om, a uvode se i novi projekti za poticanje zapošljavanja.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija