Značajna europska sredstva dolaze i u đakovačka prigradska naselja. U prilog tome govori danas održana tiskovna konferencija u Piškorevcima na kojoj je zamjenik gradonačelnika Grada Đakova Antun Galić ponovio riječi gradonačelnika Marina Mandarića – u prigradska naselja u 21. stoljeću dolazi 20. stoljeće. Bio je to uvod u najavu današnjeg početka radova na izgradnji novog dječjeg vrtića, prvog takvog u nekom od đakovačkih prigradskih naselja. Grad je prošle godine, podsjetio je zamjenik Galić, na Program mjera ruralnog razvoja prijavio gradnju vrtića te dobio oko 3,7 milijuna kuna. “Piškorevci kao najveće prigradsko naselje kroz otprilike godinu dana imat će dječji vrtić koji će biti u funkciji”, rekao je zamjenik Galić istaknuvši kako je druga velika investicija u ovom naselju izgradnja dugo očekivanog sustava odvodnje, odnosno Aglomeracija Đakovo. U Piškorevcima se tako na nekoliko mjesta mogu vidjeti građevinski strojevi na izgradnji 17,5 km kanalizacijske mreže. Investicija aglomeracije na cijelom području Grada iznosi 260 milijuna kuna.

Dječji vrtić imat će kapacitet za dvije odgojne skupine. Valja podsjetiti da se gradi na prostoru nekadašnjih školskih stanova koje je Grad Đakovo kupio. Vrijednost ugovorenih radova iznosi oko 4,8 milijuna kuna, a izvođač radova je tvrtka Hidromont iz Slavonskog Broda. Do sada su djeca iz Piškorevaca išla u dječje vrtiće u Đakovu i obližnjem Vrpolju. Djece ne nedostaje, pa ne treba brinuti da kapacitet vrtića u Piškorevcima neće biti popunjen.

Nadzorni inženjer na izvođenju radova dječjeg vrtića Krunoslav Bajs, ujedno i projektant pohvalio je suradnju s Gradom. “Ovo gradsko naselje dobit će zgradu koje je približno nulte energije s vrhunskim fasadnim izolacijskim sustavom na mineralnoj vuni što će omogućiti najugodniji mogući boravak unutar zgrade te solarne panele na krovu. Djeca u ovome vrtiću imat će iznimno kvalitetne uvjete boravka”, rekao je Bajs dodavši kako će zgrada imati i vrhunsku zaštitu od požara i drugo.

Intenzivan početak radova (nakon pripremnih koji su započeli danas) započet će 10. lipnja, ugovoreni rok iznosi 18 mjeseci, no rečeno je, plan je dovršiti vrtić znatno ranije. Voditelj gradilišta Igor Ivančić rekao je kako planirani radovi počinju s rušenjem objekta što će trajati do 10. lipnja kada kreće izgradnja objekta.

Ravnatelj Osnovne škole Matije Gupca Piškorevci Damir Iletić najavio je početak radova na energetskoj obnovi zgrade škole. – Radi se o izmjeni stolarije, postavljanju ovojnice, novom krovištu i postavljanju led rasvjete. Investicija je procijenjena na 1.593.000 kuna, sufinancira se od strane Osječko-baranjske županije i Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, rekao je Iletić. Nakon što se radovi završe, rekao je, očekuju veliku uštedu energije. Ravnatelj Iletić pohvalio je suradnju s Gradom Đakovom s kojim rade i na drugom projektu – izgradnji školskog igrališta. Trenutno su u fazi prikupljanja potrebne dokumentacije nakon čega slijedi izrada projektne dokumentacije na izgradnju igrališta. S izgrađenim novim vrtićem i igralištem (koje se nalazi iza vrtića a uz zgradu škole) bit će zaokružena jedna cjelina. Ravnatelj Iletić izrazio je zadovoljstvo što su prošli tjedan dobili „pola kuharice“ te od iduće školske godine u Piškorevcima kreću s cjelodnevnim kuhanjem pa će tako mali Piškorevčani svakodnevno u školi moću pojesti kuhani obrok. U lipnju ove godine rekao je, očekuju natječaj resornog ministarstva za produženi boravak kroz projekt „Igraj se i uči“. Anketni upitnik pokazao je kako su 33 roditelja zainteresirana za ovaj projekt.

Gradsko komunalno poduzeće Univerzal danas je na dvama dječjim igralištima u Piškorevcima postavilo nove klupe i koševe za smeće.

Izvor: Grad Đakovo