Danas su u Malom parku počeli radovi najprije na uklanjanju starih i bolesnih stabala, a onda i na preporučenom orezivanju, sukladno izrađenom elaboratu i Europskom priručniku za orezivanje stabala. Tim povodom ondje je održana konferencija za medije na kojoj je o spomenutoj temi govorio gradonačelnik Đakova Marin Mandarić. On je naglasio da je Mali park u vrlo lošem stanju jer godinama, desetljećima, nije obnavljan, što je sad došlo na naplatu, te je Grad Đakovo naručio „Arborističku procjenu te prijedlog mjera sanacije stabala u Malom parku u gradu Đakovu“. Izradila ju je tvrtka VIPA pejzažna arhitektura d.o.o. iz Osijeka i njezina vlasnica doc. dr. sc. Alka Turalija s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka u suradnji s tvrtkom ARBOFIELD d.o.o. iz Jastrebarskog i dr. sc. Nikolom Lackovićem. Potonji je, podsjetimo, jedini arborist s licencom za takve radove i već je angažiran na liječenju staroga hrasta u Strossmayerovom perivoju u Đakovu. Arborističkom procjenom stabala obavljen je zdravstveni pregled i procjena stabala, izvršeno je njihovo obrojčavanje i kartiranje te su stabla upisana u digitalni, tzv. zeleni katastar. Radove izvodi gradsko komunalno poduzeće Univerzal d.o.o. Đakovo pod vodstvom Dolores Vuković, magistre urbanog šumarstva, zaštite prirode i okoliša, a sve pod nadzorom čuvara prirode – rendžera JU iz Osijeka. Gradonačelnik Mandarić je podsjetio da su zbog sigurnosti građana ranije postavljene table s upozorenjem da kretanje parkom nije sigurno, a izvan upotrebe je stavljeno i dječje igralište. Nakon što Univerzal završi s uklanjanjem opasnih stabala i sanacijom krošnji, park će opet biti otvoren za građane. Ono što slijedi dalje je i projekt sanacije, odnosno nove sadnje stabala.

Prijedlogom mjera sanacije, rečeno je na konferenciji za medije, utvrđeno je da od ukupno 141 stabala njih 29 treba srušiti jer predstavljaju opasnost za građane obzirom na moguće rizike od lomova. Najviše su tu zastupljene lipe, zatim bagrem i javor. Preostala stabla trebaju orezivanje (61 stablo), odnosno posebne mjere – uklanjanje dijela živog stabla, sidrenje i sl. (15 stabala). Dakle, 105 stabala zahtijeva različite intervencije. Razlog nije samo neodržavanje parka, već i klimatske promjene (suša, olujni vjetar i sl.).

Đakovački Mali park je pod zaštitom kao spomenik parkovne arhitekture od 1970. godine, a o njegovoj zaštiti brine Javna ustanova Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije čiji je ravnatelj Igor Ružička također danas nazočio konferenciji za medije. O povijesnom nastanku Malog parka govorila je doc. dr. sc. Alka Turalija. Postoje, naime, dva povijesna dokumenta po kojima se može zaključiti da je Mali park najvjerojatnije dao posaditi gospodin Herzić oko 1923. godine kada on od Atanasije Subotića – Trgovine gradjevnog drva Djakovo naručuje građu za drvenu ogradu, navodno za Mali park. Dakle, sami park su posadili građani jer nisu željeli da se na njegovom mjestu više održavaju sajmovi. Kako nije bilo dovoljno povijesnih dokumenata o izgledu projekta osnovne oblikovne ideje, Mali park je tijekom više desetljeća nekoliko puta dodatno dosađivan i preoblikovan. Kroz burna događanja u prošlosti, Mali park ostao je očuvan što se tiče fonda biljnog materijala osim u njegovom sjevernom dijelu u kojem je izgrađeno parkiralište za automobile.

Grad Đakovo: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Grad Đakovo