Danas je u Hrvatskoj započelo ovogodišnje cijepljenje protiv gripe, sezonske bolesti koja često pohara stanovništvo.

Gripa je akutna zarazna bolest uzrokovana jednim od virusa influence, a pojavljuje se u obliku većih ili manjih epidemija, s izraženim brzim širenjem i visokim obolijevanjem. U kliničkoj su slici izraženi simptomi poput glavobolje, bolova u mišićima i zglobovima te kašalj uz izrazito visoku temperaturu (39 do 40  stupnjeva). Bolest obično nastupa naglo. Kašalj često može biti težak i dugotrajan, dok se drugi simptomi obično povlače kroz 2 do 7 dana. Moguć je razvoj komplikacija, osobito u starijih osoba te osoba iscrpljenih drugim bolestima (kronični bolesnici). Najbolji način za prevenciju gripe je cijepljenje.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je za ovu sezonu osigurao 320 000 doza trovalentnog sezonskog cjepiva protiv gripe. Količina cjepiva je procijenjena na temelju odaziva na cijepljenje u prethodnoj sezoni.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo cijepljenje protiv gripe preporučuju osobama starijima od 65 godina, štićenicima domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika, kroničnim bolesnicima, djelatnicima domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika, zdravstvenim djelatnicima, trudnicama, ali i svima ostalima koji se žele zaštititi od gripe.

Besplatno cijepljenje protiv gripe osigurano je  osobama starijima od 65 godina, kroničnim bolesnicima i zdravstvenim radnicima, a svi ostali cijepljenje moraju platiti.

Građani se kao i ranijih godina mogu cijepiti kod izabranog liječnika i u pripadajućem zavodu za javno zdravstvo.

Igor Kretonić

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Foto: ilustracija/Unsplash