Gradilište Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, jedne od najvećih i najznačajnijih investicija u Osječko-baranjskoj županiji, jučer (22. veljače 2022. godine) su obišli župan Ivan Anušić i gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić sa suradnicima. Radovi na ovom objektu u Industrijskoj zoni Nemetin su u punom jeku, a zahvaljujući dobroj organizaciji svi problemi se uspješno rješavaju te je izvjesno da će radovi biti završeni na vrijeme, pa i prije ugovorenog roka.

– Regionalni distribucijski centar za voće i povrće nalazi se u visokoj fazi izgrađenosti, postupno se privodi kraju i nadam se da će krajem godine početi i njegov rad. Podsjećam da je ovo prvi objekt ovakve vrste u Hrvatskoj te će po ovom uzoru i sve ostale županije imati po jedan regionalni distribucijski centar za voće i povrće. Projekt ima veliku važnost za male proizvođače, voćare, povrtlare i sve koji žele živjeti od poljoprivrede, a do sada nisu mogli biti konkurentni ili su imali problem s plasmanom, u čemu će im pomoći upravo RDC-e. Takvih centara je trebalo biti na desetine samo u Slavoniji, ali eto počeli smo s prvim, a nadam se njegovoj brzoj izgradnji, na čemu zahvaljujem izvođačima koji rade i brže od očekivanog i izuzetno kvalitetno. Vjerujem da ćemo se vrlo brzo naći ovdje na otvorenju RDC-a i početku jedne nove priče o poljoprivredi u Osječko-baranjskoj županiji – rekao je župan Ivan Anušić.

Gradonačelnik Ivan Radić istaknuo je zadovoljstvo dinamikom izgradnje te kako se na ovom, kao i drugim projektima vidi dobra suradnje Grada i Županije. – Ovo je strateški projekt Osječko-baranjske županije gdje je Grad Osijek partner. Drago mi je da će RDC-e biti nadogradnja primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji koja će naše poljoprivrednike učiniti konkurentnijima, ali i stvoriti dodanu vrijednost što se tiče proizvoda i novih radnih mjesta – rekao je Radić.

Saborski zastupnik Goran Ivanović podsjetio je kako su regionalni distribucijski centri jedna od odrednica u Strategiji razvoja poljoprivrede RH do 2030. godine. Čestitao je županu na projektu te poželio da uskoro bude još takvih centara.

Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj OBŽ Silva Wendling istaknula je da se mali proizvođači ne mogu uspješno povezivati ukoliko nisu osigurani smještajni kapaciteti za njihove proizvode, što će im omogućiti RDC-e, a proizvođači će ujedno shvatiti kolika je važnost njihova povezivanja i stvaranja proizvođačkih organizacija kojima postaju važan segment na tržištu (i) za pregovore o cijenama i uvjetima plasmana proizvoda. Naglasila je i važnost ekološke proizvodnje za koju je u RDC-u osiguran smještajni kapacitet od 690 tona.

– Kao jedan od primjera rada RDC-a možemo navesti kako sada mali proizvođači jabuka mogu plasirati svoje proizvode na tržnicu, no to su premale količine. Da bi bili konkurentni oni moraju povećati svoju proizvodnju, a mi ćemo stvoriti uvjete da njihovi proizvodi imaju tržište. OBŽ ima projekt Školski obrok za sve koji je pokrenuo župan Ivan Anušić, a kroz taj projekt i RDC-e objedinit ćemo svu proizvodnju koje je potrebna našim školama. Stvorit ćemo uvjete da proizvodi s naših polja završe u našim školama, a naša djeca jedu zdravstveno ispravne proizvode koji su proizvedeni na području OBŽ. Osim toga, proizvođačima stvaramo sigurne uvjete za plasman u škole, ustanove i domove za starije i nemoćne osobe kojima je Županija osnivač – kazala je Silva Wendling.

Alen Mamić, direktor RDC-a, pojasnio je kako ukupna površina cijelog objekta iznosi 8.182,15 m2. Objekt se sastoji od tri zasebna dijela koji se naslanjaju bočno jedan na drugi i čine jednu cjelinu, odnosno to su hladnjača s komorama, sortirnice, pakirnice i prerade te upravna zgrada.  Ukupni rashladni kapacitet hladnjače je 2.910 tona raspoređeno u ukupno 23 rashlade komore, a podijeljen je u dva dijela, na dio koji se odnosi na ekološku proizvodnju i dio koji se odnosi na konvencionalnu proizvodnju. Za ekološke proizvode osigurano je ukupno 690 tona rashladnog kapaciteta, a za konvencionalnu proizvodnju osiguran je rashladni kapacitet od 2.220 tona ukupnog kapaciteta 3.228 tona.

– Usporedno s izgradnjom objekta radi se na kadrovskom ekipiranju kako bi bili spremni za jesen i počekat rada RDC-a – poručio je Mamić.

Predsjednik Uprave Projektgradnja plus Ivica Crnković naglasio je da je riječ o kompleksnoj izgradnji. – Unatoč problemima u nabavi i dobavi, jer većina elemenata dolazi iz inozemstva, svi radovi obavljaju se na vrijeme i rok izgradnje nije upitan, dapače uvjeren sam da ćemo na tehnički pregled izaći i dva mjeseca ranije nego je planirano, poručio je Crnković.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija