Osječko-baranjska je županija najuspješnija regionalna samouprava u Hrvatskoj po realizaciji projekata energetske obnove, s dominantnim projektima obnove javnih ustanova kojima je Županija vlasnik i osnivač, napose škola. Tek što je označen dovršetak prvoga velikog ciklusa obnove 19 osnovnih i srednjih škola, među kojima je bila i Gimnazija A. G. Matoša u Đakovu, početnom je konferencijom župan Ivan Anušić najavio konkretne radove na podizanju energetske učinkovitosti još 23 županijska objekta, ponovno gurnuvši u prvi plan škole. Đakovčane raduje vijest kako su drugim ciklusom energetske obnove obuhvaćene OŠ Josipa Antuna Ćolnića, obje zgrade OŠ “Ivan Goran Kovačić”, ali i Srednja strukovna škola Antuna Horvata, pa će se sve osnovne i srednje škole u gradu, zna li se da je OŠ “Vladimir Nazor” prva obnovljena, do ljeta 2020. moći pohvaliti zamjetnom uštedom energije i novim pročeljima.

Učinci novoga investicijskog vala, za koji je dokumentacija već pripremljena ili u završnoj fazi pripreme uoči izvođenja građevinskih radova, očitovat će se u čak upola manjoj potrošnji energenata, poboljšanju standarda i kvalitete boravka i usluge, pojačanom angažiranju domaće građevinske operative, očuvanju i unapređenju fonda nekretnina u županijskom vlasništvu, a naposljetku i podizanju standarda stanovnika općina i gradova u kojima su smještene zgrade u obnovi, najavljuje se iz Osječko-baranjske županije.

Za četiri škole bespovratnih 11,3 milijuna kuna!

Vrijednost projekata za spomenute četiri đakovačke škole penje se do gotovo 15,5 milijuna kuna! Iz Europskog je fonda za regionalni razvoj (EAFRD) osigurano ukupno 8,8 milijuna kuna, odnosno nešto manje od 60% bespovratnih sredstava, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije sudjeluje subvencijom od 2,5 milijuna kuna, dok je financijski udjel Županije četiri milijuna kuna. S 11,3 milijuna kuna nepovratne potpore, iznos sufinanciranog dijela investicije raste na 75%.

Najviše za Ćolnićevu, najstarija Goranova “predmetna” 

Najvrjednija je energetska obnova OŠ Josipa Antuna Ćolnića, podignute 1981., procijenjena na 5,8 milijuna kuna, a prati je Srednja strukovna škola Antuna Horvata iz 1970. s projektom od 5,6 milijuna kuna. Građevinske skele uskoro stižu na zgrade razredne i predmetne nastave OŠ “Ivan Goran Kovačić”, kojih je objedinjena vrijednost četiri milijuna kuna. Zanimljivo je da je objekt predmetne nastave Goranove škole među najstarijim objektima u Đakovu. Dovršen davne 1899., na izmaku 19. stoljeća, danas još nosi ožiljke Domovinskoga rata, koji će energetskom obnovom napokon biti izbrisani. Upravo će ova stoljetna zgrada, nekada Opća pučka škola, ostvariti najveći energetski pomak, preskočivši iz sadašnjeg F u visoki B energetski razred.

Danijel Geošić