Župan Ivan Anušić potpisao je danas (25. rujna 2020. godine) Ugovor o izradi projektne dokumentacije geotermalnog potencijala Osječko-baranjske županije s predstavnicima odabranih izvršitelja radova, a to je zajednica ponuditelja koju čine tvrtke Geoda Consulting d.o.o., Energetski institut Hrvoje Požar i Crodux derivati dva d.o.o. iz Zagreba s ukupnom cijenom ponude 1.875.000,00 kuna.

Ukupna vrijednost Projekta “Studijsko-tehnička dokumentacija geotermalnog potencijala Osječko-baranjske županije” iznosi 3.201.000,00 kuna, s tim da bespovratna sredstava EU iznose 2.720.850,00 kuna, a sredstva Županije 480.150,00 kuna.

Projekt istraživanja geotermalnih izvora i potencijala na području Osječko-baranjske županije najavili smo prije nekoliko godina, danas je potpisan ugovor za izradu projektne dokumentacije, a za sedam mjeseci znat ćemo kako nastaviti realizaciju tih potencijala. U projekt smo ušli jer znamo da su geotermalni potencijali naše županije veliki, ali i potpuno neiskorišteni, osobito kada govorimo o poljoprivredi i proizvodnji hrane, plastenicima, staklenicima, proizvodnji čiste zelene energije, električne energije i naravno turističkim potencijalima – rekao je župan Anušić.

Željka Sadović iz tvrtke Geoda Consulting d.o.o. istaknula je kako Hrvatska obiluje geotermalnom energijom, što se tek počinje aktivirati. – Osječko-baranjska županija i cijela sjeverna Hrvatska obiluju tom energijom. To se zna i kroz Bizovac gdje se za vrijeme traženja nafte aktivirao jedan geotermalni potencijal. Sva polja koje postoje u Osječko-baranjskoj županiji u akviferima imaju izuzetno visoke temperature. Blizu Osijeka je i Ernestinovo s također visokim temperaturama, sigurni smo da ćemo pješčenjake u Bizovcu uspjeti proširiti i da će biti aktiviran agrogeotermijski potencijal, a isto tako postoji i mogućnost za struju – rekla je.

Rok za izradu projektne dokumentacije je sedam mjeseci, a projekt se provodi u dvije faze. U prva tri mjeseca se procjenjuje potencijal županije i izdvajaju mikro lokacije, a poslije toga se svaka od njih detaljno obrađuje kako bi poslužila i kao podloga za budućeg investitora. Trenutno se govori o najmanje pet lokacija.

Osječko-baranjska županija: službeno izvješće za javnost