Zadnju nedjelju u ožujku u Hrvatskoj počinje ljetno računanje vremena, što znači da ćemo spavati sat vremena kraće. U noći sa subote 27. ožujka na nedjelju 28. ožujka u 2 ujutro, svi ćemo pomaknuti kazaljku na 3 sata ujutro.

Iako se još prošle godine razgovaralo o ukidanju pomicanja sata, trenutno stoji odluka da ove godine sve članice Europske unije moraju odlučiti žele li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena.

Prva osoba koja je predložila mijenjanje vremena bio je Benjamin Franklin 1784. Jer ga je frustrirao gubitak dnevnog vremena ljeti. Iako njegova ideja tada nije zaživjela, tek su je početkom 20. stoljeća prihvatili Nijemci. U tom periodu, energija koja je bila ušteđena pomicanjem sata nije bila mala stvar – ni ekološki, a ni financijski.

„Točno“ računanje vremena je ono zimsko jer je tijekom zimskog računanja vremena sunce najviše na nebu u podne. Ne bi bilo iznenađujuće da se naša zemlja odluči na ljetno računanje vremena zbog turizma, a u tom će nam slučaju najveći problem biti ustajanje zimi po mraku.

Maja Sajko
Izvor: KLIK.hr
Foto: Laszlo Cseri