U Strossmayerovu perivoju u Đakovu sutra počinje sveobuhvatno čišćenje krošanja drveća od suhih grana, uz oblikovnu i redukcijsku rezidbu te endoterapijsku zaštitu od štetnika 71 stabla za koje je stručnom analizom utvrđena loša vitalnost. Komunalne radnike, koji će obaviti sve potrebne radove, nadzirat će Fakultet agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka, s čije je Katedre za hortikulturu autorica detaljnoga elaborata Alka Turalija. Pregled stabala i analiza stanja flore u Velikome parku, kako ga kolokvijalno zove većina Đakovčana, provedena kocem prošle godine, u čemu su sudjelovali Univerzalovi radnici certificirani za obradu živog drveća, pokazala je da većina stabala nema skladno oblikovanu krošnju i da je njihova statika ugrožena zbog brojnih suhih i odlomljenih grana. Kao dodatni je problem primijećena prisutnost štetnika. Svako je stablo predviđeno za bilo koji oblik sanacije, a najviše je javorovih stabala, propisno označeno.

Skoro pola stoljeća nitko nije brinuo o drveću

Grad Đakovo u međuvremenu je od županijskoga Upravnoga odjela za zaštitu okoliša i prirode te ostalih instanci zatražio odobrenje za izvođenje radova u ovoj godinama zanemarivanoj zelenoj oazi, koja je odavno izgubila obilježja perivoja, pa danas nalikuje na samoniklu šumu u kojoj nitko ne može, nažalost, jamčiti sigurnost kretanja. U perivoju, što ga je u prvoj polovici 19. stoljeća zasadio još Strossmayerov prethodnik – biskup Emerik Mirko Raffay, posljednji je put inventura fonda stabala obavljena 1972. i unazad 45 godina njegova je stvarnost drveće prepušteno samome sebi.

Stablo uslijed nevremena palo na igralište

Nedavno je zbog nevremena staro stablo palo na dječje igralište! Univerzal je tada na ulazima u Veliki park postavio ploče s natpisom upozorenja o kretanju na vlastitu odgovornost, koje su uznemirile brojne duhove.

– Čak ni u ovakvim okolnostima, kada su ranije spoznaje o lošoj kondiciji drveća potvrđene lomom tog starog stabla, zbog statusa zaštićenog spomenika parkovne arhitekture, koji Strossmayerov perivoj nosi od 1968., jednostavno nismo mogli i smjeli reagirati bez potrebnih dozvola, kaže Univerzalov direktor Stjepan Ripić. Grad je, međutim, o planiranoj intervenciji u perivoju izvijestio Agenciju za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije, Ministarstvo zaštite okoliša i Sektor inspekcije zaštite prirode Državnoga inspektorata, pa će komunalni radnici sutra ući u Strossmayerovoj perivoj. No, ploče s “crvenim” upozorenjima bit će, najavljuje Ripić, skinute tek kada se dovrši postupak rezidbe i sanitarne sječe.

Vratiti sigurnost šetačima i kulturnu vrijednost

Prvi je cilj, navodi Univerzalov direktor, vratiti sigurnost šetačima i zaustaviti naglo propadanje drveća i grmlja, kojemu se nijedna gradska vlast dosad nije sustavno posvetila, uništiti štetnike i zaštititi dendrofloru perivoja od novog propadanja. Za povratak pune kulturne i krajobrazne vrijednosti ovog zaštićenoga prirodnog dobra, “pluća grada”, trebat će puno više vremena.

Danijel Geošić, foto: Pero Šola