Večerašnjim Ivanjskim kresovima, manifestacijom koja će se održati u Strossmayerovom parku, započinje program 52. Đakovačkih vezova koji traje sve do 8. srpnja, najavili su govoreći o bogatom sadržaju nadaleko poznate manifestacije starije od pola stoljeća u Maloj vijećnici gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić, njegov zamjenik Robert Francem, direktorica Turističke zajednice grada Đakova Marija Burek i Tomislav Vuković, predsjednik Folklornog odbora Đakovačkih vezova.

Gradonačelnik Mandarić rekao je kako su ovogodišnji Vezovi, za razliku od onih prijašnjih, nešto kraćeg formata. – Ove godine Vezovi traju 18 dana, pokušali smo program Đakovačkih vezova pojednostaviti, reducirati, izostaviti neke stvari za koje smo smatrali da možda i nemaju previše veze i doticaja s onim što zapravo Vezovi jesu i što su bili, sa tradicijskom kulturom i baštinom, rekao je gradonačelnik dodavši kako je velika novost što su se odlučili za model zemlje partnera, a po prvi put to je Ukrajina.

Zemlja partner, rekao je zamjenik gradonačelnika Robert Francem, smješta Đakovo u priču Europske godine kulturne baštine. – Ukrajina će svoju baštinu predstaviti od 3. do 8. srpnja različitim programima, pa je tako subotnji program posvećen uglavnom njima, rekao je Francem. Napomenuo je i kako središnji dio manifestacije počinje ispred katedrale 6. srpnja scenskom slikom pod nazivom “Ovdje je moja domovina” prema scenariju Mirka Ćurića, a završetak je 8. srpnja programom pod nazivom “Slavonijo, zemljo plemenita” u okviru kojega će se održati i izbor najljepšeg narodnog ruha. Program Pučkog crkvenog pjevanja održat će se 29. lipnja ispred katedrale, a naglasak je, rekao je Francem, i na Malim vezovima koji će biti obogaćeni subotnjim programom i velikim festivalom „Baština djeci“.

Tomislav Vuković, predsjednik Folklornog odbora Đakovačkih vezova naglasio je da folklorni program traje već 52. godinu za redom i to se ne mijenja. U ovogodišnjoj svečanoj nedjeljnoj povorci 8. srpnja biti će više od 60 folklornih skupina iz Hrvatske, Ukrajine, SAD-a, Australije, Vojvodine i BiH, tridesetak konjanika i oko 40 zaprega. U Malim vezovima, rečeno je, sudjeluje 30 skupina, i to 16 sa područja Đakovštine, a ostali iz drugih područja RH.

O važnosti popratnih manifestacija poput Bonavite, Đakovačkih rezova, izložbi oldtimera, koncertima u Vezovskom šatoru, gastrofestu, govorila je direktorica Turističke zajednice Grada Đakova Marija Burek. –Unazad nekoliko godina Đakovački vezovi su top događaj, usudila bi se reći da ulazimo u elitno društvo top događanja RH, nadamo se da će tako biti i ove godine. Mislim da ne postoji trenutno u RH oznaka i nagrada koji Vezovi nisu dobili, rekla je Burek. Naglasila je i kako podatke o procjeni posjećenosti manifestacije dobiju od policije, a kako se ona za vrijeme trajanja cijele manifestacije kreće oko 100 tisuća posjetitelja. Kao važan segment cijele manifestacije naglasila je program Državne ergele Đakovo.

Organizatori su istaknuli i koncerte u Vezovskom šatoru, gdje će nastupiti Dive tamburaške glazbe, domaće tamburaške snage, te poznata imena domaće zabavne glazbe: Jasmin Stavros, Pravila igre, Vigor, Hladno pivo, Radio Luksemburg … Press konferenciji nazočile su i predstavnice generalnog sponzora 52. Đakovačkih vezova, Osječke pivovare. Ovogodišnja manifestacija odvija se pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske.

Izvor: Grad Đakovo

Program 52. Đakovačkih vezova pogledajte ovdje.