Pod geslom „Odvaži se i budi hrabar“ (Jš 1,9), vlč. Nikola Klemen, mladomisnik Đakovačko-osječke nadbiskupije, proslavio je 10. srpnja u rodnoj župi Svih svetih u Đakovu svoju Mladu misu. Svečanost je započela procesijom od župnoga dvorišta do ulaza u đakovačku prvostolnicu Sv. Petra, gdje je mladomisnikova majka Mirta sinu udijelila roditeljski blagoslov. Dolaskom pred oltar, pozdravni govor mladomisniku uputila je Marica Mandarić, njegova bivša vjeroučiteljica, izrazivši veliku radost, veselje i ponos župne zajednice zbog njegova ređenja i mlade mise. Nakon njezina govora, bračni par odjeven u narodnu nošnju uručio je buket cvijeća mladomisniku i njegovoj majci.

Župnik Ivan Lenić: Nemoj se štedjeti u predanju Gospodinu, a onda i u služenju ljudima

Riječ mladomisniku potom je uputio domaći župnik Ivan Lenić, rekavši među ostalim kako su u katedralu svi došli s osobitim osjećajima u srcu – osjećajima ljubavi prema Gospodinu koji ga je pozvao, učinio odvažnim dati odgovor i doveo ga do ovoga časa, te s osjećajima koje svi okupljeni ćute prema njemu kao sinu svoje obitelji, rođaku, prijatelju, župljaninu i sugrađaninu, dragom bratu u vjeri. Podsjetio je na bivše župnike ove župe – pokojnoga Antuna Čečatku koji ga je krstio te dugogodišnjeg župnika Tomislava Ćorluku koji ga je pričestio i pripremao za krizmu, bio dionik njegove uključenosti u život župe, mladenačkih propitivanja i oblikovanja svećeničkog poziva, kao i formacije.

„Dok stojiš pred oltarom, primi k srcu i našu želju: neka tvom iskrenom, nepomućenom pogledu i plemenitom srcu do kraja prirastu i budu najvažniji ideali koji su te osvojili i koje je potrebno prigrijavati do kraja, ne polovično – to si ne dopusti! – da bi bio pravim Kristovim svećenikom, njegovim sljedbenikom kakvoga Evanđeljem očekuje i kakav kao navjestitelj istoga trebaš biti… Neka te uvijek zanosi sveta žudnja: „O kako volim, Gospodine, biti na pragu tvojega Doma… kako se volim sklanjati u tvoj Šator…“ Neka to tvoje bivanje s Gospodinom, kojemu si se i do sada nastojao priklanjati kao izvorištu svoga života, bude nadahnućem tvoga vjernoga i ustrajnog svećeničkog života i požrtvovnoga služenja stadu u koje ćeš biti poslan. Nemoj se štedjeti u predanju Gospodinu, a onda i u služenju ljudima. Ali, nemoj se niti povoditi mentalitetom svijeta, sviđanja i podilaženja istome i ljudima – tu su velike zamke za nas. Trudi se svidjeti Ocu, po Isusovu uzoru. I u svemu budi odvažan i hrabar – samo tako ćeš istinski uspjeti, samo tako ćeš opravdati poziv i dar vječnoga i velikog Svećenika“, poručio je župnik Lenić mladomisniku.

Potom je mladomisnik Nikola znakom križa započeo misno slavlje. U liturgijskim čitanjima i molitvi vjernika sudjelovali su domaći župljani, bogoslovi i rodbina mladomisnika Nikole, prikaznu procesiju uveličali su članovi KUD-a „Tena“ Đakovo i KUD-a „Drenjanci“ iz Drenja odjeveni u narodnu nošnju. Evanđelje je pjevanjem navijestio vlč. Domagoj Lacković, dok je misno slavlje pjevanjem pratio Mješoviti katedralni zbor, pod vodstvom maestra Ivana Andića, uz orguljsku pratnju Darija Kusture.

Propovjednik Nikola Kaurin: Budi hrabar i u ovome svijetu budi Isusov
Prigodnu propovijed uputio je vlč. Nikola Kaurin, župnik u Trnjanima. Aktualizirajući naviješten ulomak Evanđelja o Milosrdnom Samarijancu, obratio se mladomisniku rekavši mu: „Neka ti u svećeničkom životu nikad ništa kod ljudi ne bude strano ni čudno! Budi uvijek onaj koji će u sebi šaputati riječi knjige Jošue „Odvaži se i budi hrabar“. Budi hrabar i u ovome svijetu budi Isusov, budi onaj koji će poput Isusa sažaljenje pretvoriti u izbavljenje, emociju u akciju, sućut u pomoć, ceremoniju u praktičnu dijakoniju. Heroizam, a ne hedonizam je naše poslanje. Pozvao nas je na zadatak da idemo i rod donosimo i rod naš da ostane. Pozvani smo da širimo Njegovo kraljevstvo i propovijedamo Njegovu riječ. Pozvani smo da budemo reklama Božjega kraljevstva. I moralom i kolarom! Ne zanosi se nikada ljudskom hvalom, ali nemoj se nikada ni obeshrabriti zbog ljudskih prigovora i ogovora.“

Rekavši kako je Isus ustanovio Crkvu kojoj je dao moć i zadaću da ide i sakramentalnim znakovima ulja i vina čini onako kako i Samarijanac, ali je rekao i svećenicima: ‘Idi pa i ti čini tako‘ (Lk 10,37), mladomisniku je poručio: „Dragi mladomisniče, budi bliz malenim ljudima, odbačenima i prezrenima jer su teret društvu, budi molitelj za one kojima ćeš biti poslan. Budi pastir, a ne najamnik. Budi milosrdan, ne okrutan. Budi svet, a ne grešan! Pozvan si nesebično vinom i uljem služiti svima, i dobrima i zlima, i pravednicima i grešnicima, i posve se staviti u službu ljudima. Neka vrhunac svakoga dana bude slavljenje svete Euharistije. Neka Presveti Oltarski Sakrament poput magneta privlači tvoje svećeničko srce. Dragi Nikola, Krist računa na tebe – ostani mu trajno vjeran! A na tom putu pratio te Gospin zagovor i Gospodinov blagoslov!“

Zahvala mladomisnika
Na kraju misnog slavlja mladomisnik je zahvalio ponajprije „Trojedinome Bogu na daru života i svećeničkoga poziva, a potom majci Mirti što je s pokojnim ocem Damirom prihvatila dar života i donijela ga na svijet. Zahvalu je uputio bratu, baki i djedu, prisjetivši se i pokojnoga djeda i bake. Potom je zahvalio župniku Ivanu Leniću, u kojemu je susreo prijatelja, suradnika i osobu koja voli svećeništvo i svećenike. „Ovo slavlje bilo bi siromašnije da se niste angažirali i svojim istančanim osjećajem za liturgiju sve skupa organizirali i podnijeli najveći teret skupa sa suradnicima: kapelanom vlč. Robertom, župnim ekonomskim i pastoralnim vijećem, sestrom Jelenom Kovačević, suradnicama u župnom uredu i domu, sestrama sakristankama, članovima Zajednice bračnih susreta, čitačima, župnom zboru Santo, odjevenima u narodne nošnje, te drugim suradnicima i skupinama u župi. Od srca hvala Katedralnom zboru pod vodstvom vlč. mo Ivana Andrića… hvala svima na svakom doprinosu“, rekao je mladomisnik, zahvaljujući i bivšem župniku Tomislavu Ćorluki, odgojiteljima Sjemeništa, profesorima KBF-a, svima koji su sudjelovali u trodnevnici, sestrama sv. Križa, bogoslovima, prijatelju i današnjem propovjedniku Nikoli Kaurinu.

Na kraju, zahvalio je župniku i župljanima osječke Župe sv. Petra i Pavla, gdje je proveo đakonski praktikum, a ponajveću zahvalu uputio je domaćim župljanima iz Đakova rekavši: „Ja sam jedan od vas. Zato je ovo današnje slavlje, slavlje cijele naše župne zajednice. Hvala na svakoj vašoj molitvi, darovima, podršci, osmijehu i osloncu. Moja mladomisnička misnica i kalež vaš su dar. Uvijek ću je s radošću nositi i sjećati vas se u molitvi. Molite i nadalje za mene, a Bog neka vam uzvrati stostruko.“

Misno slavlje završilo je zajedničkim mladomisničkim blagoslovom, kada su se slavljeniku pridružila ostala četvorica mladomisnika Đakovačko-osječke nadbiskupije, a radosno raspoloženje nastavilo se i poslije mise, na trgu pred katedralom, gdje su okupljeni uz tamburaše zaplesali Šokačko kolo. Za sve sudionike ovoga slavlja domaći župljani priredili su okrepu: piće, kolače, kiflice i slane nareske. Slavlje se nastavilo oko zajedničkoga bratskog stola u Svečanoj dvorani „Stross“.

Izvor: Anica Banović/Đakovačko-osječka nadbiskupija
Foto: Župa Svih svetih FB