Obrazovanje nije priprema za život. Obrazovanje jest život.
John Dewey

U utorak, 16.10. 2018., u društvenom domu u Budrovcima, u organizaciji Osnovne škole Budrovci, održan je 4. školski sajam jesenskih plodova. Učenici i učitelji  za ovaj su se sajam pripremali tjednima. Od samog početka ove školske godine krenuli su s aktivnostima vezanim za projekt.

Učivši o poduzetništvu, jedne od 8 ključnih kompetencija Europske unije i razvijajući poduzetnički duh, u projektu su sudjelovali učenici svih razreda škole pa i djeca polaznici predškole. Budući da Osnovna škola Budrovci već nekoliko godina nosi status poduzetničke škole, ovo je samo nastavak njihovih poduzetničkih aktivnosti. Učenici su kao već pravi iskusni mali poduzetnici odradili zavidan dio posla, koji je odlična priprema za njihova buduća zanimanja i djelovanja. Osmislili su proizvode, proizveli ih, izračunali cijenu, osmislili prodajne strategije, izradili promotivne materijale…

Svaki razred i kreativna skupina djeluje kao samostalna tvrtka. I ovogodišnji sajam organizirali su kako bi posjetiteljima pokazali naučeno i ponudili njihove proizvode. Prisutni su imali priliku posjetiti sve školske tvrtke, obratiti pozornost na njihove prodajne štandove, proizvode, ambalažu, logotipe, akreditacije, deklaracije, letke, plakate, cjenike, komunikaciju s kupcima, poduzetničke vještine i snimljene reklamne jinglove.

Osim učenika i učitelja Osnovne škole Budrovci na sajmu sudjeluju i učenici te nastavnici Srednje ekonomske škole Braća Radić iz Đakova. Srednjoškolci su budrovačka škola mentor, njihovi učenici svojim stručnim savjetima pomažu budrovačkim učenicima tijekom sajma, a nastavnici iz ekonomske škole imaju ulogu prosudbenog povjerenstva koje obilazi sve štandove te ocjenjuje njihovu kvalitetu u različitim segmentima.

Ponuda na ovogodišnjem sajmu bila je raznolika, od kompota i kolača pa sve do raznih drvenih ukrasa i uporabnih predmeta.

Sajam je bio odlično posjećen i proizvodi su se vrlo brzo rasprodali, što učenicima posebno znači i  daje im još više volje za rad, napredak i djelovanje za boljitak društva u budućnosti. Novac zarađen na sajmu učenici ulažu u daljnju proizvodnju –  razvoj novih poduzetničkih ideja te razvoj svojih tvrtki, a dio im ostane kao nagrada (džeparac za izlete, predstave, zabave). Odmah po završetku sajma mali poduzetnici smišljaju nove ideje, razmjenjuju svoje dojmove i počinju pripreme za buduće sajmove.

„Ovako obrazovani učenici, biti će sposobni da jednoga dana na svom terenu, sa svojom pameću, sa svojom snagom osmisle sebi život i posao i žive zadovoljno u rodnom kraju.“ – Ivan Jukić, ravnatelj OŠ Budrovci

Igor Kretonić

Izvor: OŠ Budrovci

P1160948.JPG

P1160953.JPG

2018-10-16 12.17.08.jpg