U okviru ovogodišnjih 17. Strossmayerovih dana u Muzeju Đakovštine sinoć je otvorena izložba Marija Čaušića pod nazivom ”Poglavlja”. Uvodno se prisutnima obratio ravnatelj Muzeja Borislav Bijelić, dok su o djelima i autoru govorili doc. art. Hrvoje Duvnjak, likovni kritičar Zlatko Kozina te gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić. Hrvoje Duvnjak podsjetio je kako je prošle godine u okviru ove manifestacije izlagala Gordana Bakić, a izložba Marija Čaušića, istaknuo je, logičan je slijed. – Gordana, koliko god je slikarica, bavi se crtežom, grafikom pa je bilo logično da Mario ide u taj slijed. Želim se zahvaliti Ministarstvu kulture koje je pratilo i prošlogodišnju i ovu izložbu, nadamo se i nagodinu. Hvala i Gradu Đakovu koji sve ovo organizira, rekao je Duvnjak.

Govoreći o autoru istaknuo je kako njihovo prijateljstvo i suradnja traju dugi niz godina. – Uz to što je veliki umjetnik, Mario je i veliki prijatelj, rekao je Duvnjak. Zlatko Kozina osvrnuo se na temu izložbe. – Radi se poglavljima, a ona su nešto što govori o kontinuitetu. Iz jednog poglavlja ide nekakvo drugo. Mario Čaušić kao otac pozna dječji crtež, dječji izraz, pozna taj ambijent, atmosferu što sam iščitao iz njegovih radova iako oni izgledaju jako ozbiljno, rekao je Kozina dodavši kako Čaušićeve motive prepoznaje kao realistične. Sam autor zahvalio se svima koji su pomogli u realizaciji izložbe, istaknuvši svog prijatelja Hrvoja Duvnjaka.

Gradonačelnik Marin Mandarić prije proglašenja izložbe otvorenom podsjetio je na sve priredbe koje su održane u okviru ovogodišnjih Strossmayerovih dana uz najavu onih koje slijede. O autoru valja reći da je rođen u Osijeku 1972. godine. Diplomirao je 2001. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu grafičko slikarstvo u klasi profesora Ante Kuduza. Aktivno izlaže od 1998. godine, a njegovi radovi su se našli u više od sto izložbi, bilo skupnih, bilo samostalnih u Hrvatskoj i izvan nje.

Izvor: Grad Đakovo