Program 58. Đakovačkih vezova za subotu 29. 6. 2024. godine pogledajte u nastavku, a cjelokupni program 58. Đakovačkih vezova pogledajte ovdje.

Edukacija voditelja dječjih folklornih skupina

Rad s djecom u kontekstu folklornoga stvaralaštva kompleksan je ne samo zbog pedagoškog pristupa, nego i zbog potrebe za poznavanjem izvornog etnografskog materijala na kojemu počivaju izvedbe dječjih folklornih skupina. Na edukaciji ćete moći dobiti uvid u ključne procese oblikovanja sadržaja za djecu u kontekstu folklora, metoda motivacije za rad, didaktičkih principa prenošenja željenih sadržaja i vještina djeci, a sve to na primjerima iz prakse. Predavačica je Maja Nikačević, dipl.uč. i mag.def., koja kvalitetno spaja svoj profesionalni interes u poučavanju i odgoju djece s privatnim interesom za folklor, tradiciju i baštinu općenito.

Radionice tradicijske kulture za odrasle

Radionica je namijenjena članovima folklornih društava, njihovim suradnicima te zainteresiranoj javnosti.

Polaznici radionice upoznat će se s različitim tehnikama i motivima vezivanja/oplitanja dukata za potrebe tradicijskog ukrašavanja, odnosno izrade tradicijskog nakita (dukati oko vrata). Polaznici će savladati tehnike uvezivanja dukata koje su najzastupljenije na području paorske i graničarske Đakovštine.

Radionice za djecu (uz izložbu Lego)

Dječja kreativnost nema kraja, stoga je i ovaj sadržaj namijenjen razvoju dječjeg stvaralaštva. Uz zanimljive izložene uratke od Lego kockica, djeca će moći sudjelovati u radionici koja će ih poučiti tradicijskim vještinama, ali na inovativan i zanimljiv način.

Festival „Baština djeci”

Kao i do sada, Baština djeci program je koji okuplja raznorodne stilove scenskog izričaja, a svi izvođači su djeca. Od jazz dancea i ritmike preko modernih samičara do folklornih izvedbi – sve to je predivan mozaik dječjeg izražavanja na sceni kroz pjesmu, ples, sviranje tradicijskih glazbala, njegovanje lokalnih govora itd. Mali vezovi šalju jasnu poruku: dajmo baštinu djeci i ona će živjeti nezamislivom energijom i izrazom.

Folklorni koncert KUD-a „Tena” „Susjedi”

Ovo je svojevrsni mini festival koji se održava već treću godinu, a na njemu nastupaju folklorni ansambli iz Hrvatske, Mađarske, Austrije, Slovenije i Italije. Ovogodišnji festival održava se u Hrvatskoj, točnije u Đakovu i Vinkovcima, a našu domovinu predstavljaju KUD “Tena” i Folklorni ansambl Broda. Svaki predstavnik će se predstaviti publici, a zatim će uslijediti i jedno zajedničko predstavljanje.

Izvor|Foto: Đakovački vezovi