Program 58. Đakovačkih vezova za srijedu 3. 7. 2024. godine pogledajte u nastavku, a cjelokupni program 58. Đakovačkih vezova pogledajte ovdje.

„Dani slavonske tradicijske kulture 2024.” – Predavanje i radionica šokačkog govora „Od buve do pitla”

Treći dan programa Dani slavonske tradicijske kulture 2024. u organizaciji Glazbena škola Arija iz Đakova posvećen je posebnostima govora slavonskoga dijalekta štokavskoga narječja. U okviru izlaganja i radionice koje će održati prof. Tena Babić Sesar, izdvojit će se frazemi zabilježeni u govorima slavonskoga dijalekta terenskim dijalektološkim istraživanjem kojima se oslikavaju svakodnevni život, stavovi, vjerovanja i navike Šokaca – govornika slavonskoga dijalekta. U radionici će se analizirati mudre izreke, poslovice, frazemi i zagonetke oblikovane u okviru slavonskoga dijalekta.

U glazbenom djelu programa predstavit će se MVS „Bećarine“ KUD-a „Tena“ Đakovo s nekoliko slavonskih tradicijskih pjesama.

Folklorni program „Đakovština u pjesmi i plesu”

KUD „Zora” Piškorevci
KUD „Hrvatska čitaonica” Selci Đakovački
KUD „Sloga” Satnica Đakovačka
KUD „Lipa” Semeljci
KUD „Milko Cepelić” Vuka
KUD „Drenjanci” Drenje
KUD „Gorjanac” Gorjani
KUD „Slavonija” Đurđanci

Revija narodnih nošnji Đakovštine

Ovogodišnja revija narodnih nošnji Đakovštine prikazat će raritetne primjerke nošnji paorske i graničarske Đakovštine. Nošnje su to iz privatnih zbirki, koje se ne viđaju na folklornim nastupima i drugim uobičajenim mjestima.

Reviju će pratiti zanimljivi interpretacijski tekstovi koji će otkriti sitne detalje, oku nevidljive, iz povijesti pojedinih nošnji. Revija se održava na Trgu ispred katedrale, na crvenom tepihu, jer ove nošnje i njihovi čuvari zaslužuju tu čast u samom Srcu Slavonije.

Autorica revije je etnologinja Marija Gačić, uz stručne suradnike Mirka Mihaljevića i Roberta Adrića.

Izvor|Foto: Đakovački vezovi