Afrička svinjska kuga bila je središnja tema sastanka održanog jučer (27. srpnja) u Osječko-baranjskoj županiji između župana Ivana Anušića i suradnika te ministrice poljoprivrede Marije Vučković i njenih suradnika.

Sastanku su uz ministricu Vučković i župana Anušića nazočili i Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić, glavna savjetnica ministrice Franka Vojnović, Tajnik Osječko-baranjske županije Ivan Hampovčan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije Romeo Jukić, saborska zastupnica Nataša Tramišak te saborski zastupnici Goran Ivanović, Stipan Šašlin i Hrvoje Šimić.

Virus je posljednjih mjesec dana prisutan na području susjednih županija, a u Osječko-baranjskoj županiji za sada nisu registrirani slučajevi oboljelih životinja. Upravo s toga, župan Anušić inicirao je sastanak kako bi se mjere zaštite na području Osječko-baranjske županije podigle na višu razinu.

Na području Osječko-baranjske županije imamo 8.148 domaćinstava odnosno gospodarstava koji se bave svinjogojstvom u ukupno čine 35% svinjogojstva na području Hrvatske i izrazito nam je važno proaktivnim djelovanjem spriječiti prodor afričke svinjske kuge među njih. Govorimo o ogromnom udjelu proizvodnje svinja i svinjskih prerađevina i moramo naći način, model kako još aktivnije djelovati, pojačati i osnažiti mjere te dodatno zaštiti naše poljoprivrednike, naše OPG-ove koji od toga žive i što je naša slavonska tradicija i nešto što ne smijemo izgubiti jer gubljenjem ovog broja svinja u iduće dvije godine se neće moći oporaviti svinjski fond, a onda je velika mogućnost da se u dvije godine veliki broj naših ljudi odustati od bavljenja svinjogojstvom – rekao je uoči sastanka župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

Osječko-baranjska županija je tijekom proteklih tjedana organizirala sastanke s LAG-ovima na kojima je dogovorena suradnja u informiranju proizvođača o podizanju kategorizacije gospodarstva s 2 na 3 te pružanju drugih informacija o toj temi, s lovačkim društvima s područja županije s ciljem dodatne edukacije o načinima njegovog prenošenja, kao i edukaciju uzgajivača o prevenciji širenja i mjerama za suzbijanje širenja virusa. Održani su sastanci i s Hrvatskom agronomskom komorom i Državnim inspektoratom čiji su edukativni letci podijeljeni poljoprivrednicima, a s Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu dogovoreno je uspostavljanje dežurnog telefona za informiranje i pomoć. Osječko-baranjska županija je u stalnom kontaktu s velikim svinjogojskim proizvođačima koji na svojim farmama podižu veće sigurnosne mjere od trenutno propisanih.

Do jučer je 4.975 svinja izlučeno i cijene koje smo mi u programu pomoći stavili na savjetovanje su 85 eura za odojak do 35 kilograma, za tovnu svinju 2 eura po kilogramu žive vage, za nazimice 550 eura, suprasne nazimice i krmače i neraste 650 eura po komadu. Nakon toga ćemo razmišljati kako im pomoći u narednom vremenu u kojem neće moći držati svinje, a na posljetku treba svu onu stoku koja je zdrava treba ne eutanazirati već putem ovlaštenih klaonica i prerađivača na drugi način iskoristiti – istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Prema važećoj Naredbi Ministarstva poljoprivrede, na područjima gdje je utvrđeno prisustvo virusa kao i području koje je u zoni nadzora za uzgajivače do 3 kategorije obvezna je eutanazija ili klanje svinja. Kategorije 3 i 4 označavaju svinjogojske objekte koji imaju veću razinu zaštite zbog čega nije obvezna eutanazija pa je zbog toga nužno educirati naše poljoprivrednike čiji se uzgoj nalazi u nižim kategorijama da podignu razinu zaštite kako bi i kod proboja virusa mogli izbjeći masovnu eutanaziju.

Za to je nužna snažnija aktivnost na terenu kao i edukacija uzgajivača svinja u čemu će se Osječko-baranjska županija dodatno angažirati. U suradnji s gradovima i općinama posjetit ćemo uzgajivače na našem području, podijeliti im promotivne letke s informacijama o tome kako prijeći u 3. odnosno za njih sigurniju kategoriju i učiniti sve što je u našoj moći da štete od ove za svinje smrtonosne bolesti budu što manje. Podizanjem razine biosigurnosti osigurat će se i za buduće razdoblje ako se pojave novi virusi– rekao je župan Anušić.

Ministarstvo provodi kategorizaciju o plaća njene troškove, pri tome smo tu aktivnost proširili na sve kategorije. Kategorija 3 je ona kategorija u poljoprivrednim gospodarstvima u sektoru svinjogojstva koja udovoljava uvjete za bio-sigurnost – istaknula je ministrica Vučković.

Župan Anušić najavio je već za početak idućeg tjedna sastanak sa svim gradonačelnicima i načelnicima te Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu te niz drugih mjera s ciljem sprječavanja proboja virusa u najveću slavonsku županiju.

Osječko-baranjska županija: službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija