Dok većina bezbrižno uživa u svim blagdanskim radostima, postoje i oni koji to sve proživljavaju sa strahom i grčem u želucu. Vlasnicima pasa dobro je poznato o čemu je ovdje riječ i s kolikom strahom njihovi ljubimci proživljavaju božićne i novogodišnje blagdane, odnosno uporabu pirotehničkih sredstava koja se već tradicionalno veže uz njih. Naravno, nisu samo psi ti kojima pirotehnika predstavlja opasnost, svjedoci smo čestih ozljeda među maloljetnicima prouzrokovanim pirotehničkih sredstvima, ali vlasnici pasa prvi su odlučili reagirati.

Odlučili su reagirati iz udruge Prijatelji životinja, te su odlučili pokrenuti peticiju za potpunu zabranu uporabe pirotehničkih sredstava F2 i F3 kategorije tijekom cijele godine.

Ovom peticijom apelira se na Ministarstvo unutarnjih poslova da hitnim izmjenama Zakona o eksplozivnim tvarima potpuno zabrani upotrebu pirotehničkih sredstava F2 i F3 kategorije tijekom cijele godine, uključujući razdoblje od 27. prosinca do 1. siječnja. Ako MUP ne donese takvu zabranu, tada je nužno da istim zakonom čim prije dopusti gradovima i općinama mogućnost da proglase takvu zabranu na svojemu području. Na taj način načelnici općina i gradonačelnici mogli bi već krajem ove godine zaštititi životinje, djecu i odrasle od posljedica uporabe petardi.

U akciju se uključila i osječka Udruga pobjede pa se tako peticija u Osijeku možete potpisati na Trgu Ante Starčevića (ispred Name) do 12. siječnja od 10:00 do 12:00 i 15:00 do 17:00 sati.

Peticija se također može potpisati i preko interneta putem sljedećeg linka: http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=3419

Potpisivanjem ove peticije dajete potpis za humanost, za zaštitu ne samo kućnih ljubimaca, nego i svih ostalih kojima pirotehnička sredstva mogu donijeti puno toga lošega.

Igor Kretonić

Foto: ilustracija/Yandex