Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Đakova i Grada Kaštela u Đakovu i Kaštel Lukšiću od 20. do 24. kolovoza održavaju se 14. Dani Luke Botića.

Đakovački dio programa započeo je danas, upravo na 160. obljetnicu Botićeve smrti, polaganjem vijenaca na njegovu grobnicu na Gradskom groblju i prigodnim kratkim programom pod nazivom „Sjaj nam sunce domovini slatkoj“.

Vijenac je položila delegacija Grada Đakova, odnosno zamjenik gradonačelnika Antun Galić koji je gostima u Đakovu uputio riječi dobrodošlice, zatim predstavnici Udruge Opor-Botići i Društva hrvatskih književnika, Ogranka slavonsko-baranjsko-srijemskog.

Manifestacija je, kako je u ime organizatora, Đakovačkog kulturnog kruga istaknuo prof. Mirko Ćurić, nadahnuta Botićevim životnim i stvaralačkim tragovima te na poseban način povezuje hrvatski jug i sjever, županije Splitsko-dalmatinsku i Osječko-Baranjsku, Slavoniju i Dalmaciju, ali i hrvatske umjetnike i znanstvenike iz Hrvatske s onima izvan Hrvatske. Ovogodišnji,14. Dani Luke Botića okupili su četrdesetak sudionika iz Hrvatske, Bugarske, Austrije, Mađarske koji se predstavljaju kroz četrnaest različitih događanja.  

Organizatori manifestacije su Đakovački kulturni krug i Udruga Opor-Botići, a suorganizatori Srednja strukovna škola Antuna Horvata, Đakovo, Slavenska akademija književnosti i umjetnosti Varna (Bugarska) – koordinacija za Hrvatsku, Društvo hrvatskih književnika Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski, Brodski kulturni krug, Panonski institut Pinkovac (Austrija) i Rock klub King Đakovo.

Grad Đakovo: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Grad Đakovo