Policijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave osječko-baranjske i korupcije dovršili su opsežno kriminalističko istraživanje zbog sumnje u nezakonitost i nepravilnost u radu policijskog službenika Policijske uprave osječko- baranjske.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je policijski službenik Policijske uprave osječko baranjske počinio kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, opisano u članku 291. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona,  krivotvorenja službene ili poslovne isprave, opisano u  članku 279. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona i ovjeravanje neistinitog sadržaja, opisano u članku 281. stavak 1. Kaznenog zakona Republike Hrvatske.

Utvrđeno je da je policijski službenik obavljao poslove razduživanja naplaćenih novčanih kazni, razduživanja obrazaca potvrda o naplaćenim novčanim kaznama za počinjene prekršaje i uplate preuzetih novčanih iznosa u Državni proračun. 

U svrhu pribavljanja protupravne imovinske koristi za sebe, preuzeti novac od razduženih novčanih kazni, policijski službenik nije uplaćivao u blagajnu Policijske uprave osječko-baranjske, nego je dio novčanog iznosa zadržao za sebe, čime si je u dužem vremenom periodu pribavio protupravnu imovinsku korist te oštetio državni proračun Republike Hrvatske za više od 800 tisuća kuna.
Policijski službenik nije proknjižio svu novčanu realizaciju razduženih novčanih kazni prema obrascima, a dio obrazaca je proknjižio s neistinitim podacima o naplaćenom iznosu ili vremenu naplate kazne u službenim evidencijama MUP-a za praćenje obrazaca za prekršaje.

Isto tako je tijekom redovnih godišnjih inventura obrazaca unio neistinite podatke o stanju zaliha obrazaca i svojim potpisom ovjerio unijete podatke.

Policijski službenik je 31. ožujka uhićen i predan pritvorskom nadzorniku.

Načelnik Policijske uprave osječko-baranjske policijskog službenika je suspendirao i udaljio iz službe, a nadležnom državnom odvjetništvu policija je podnijela kaznenu prijavu.

PU osječko-baranjska: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Moje Đakovo