U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko-baranjske evidentirano je pet prometnih nesreća. U dvije prometne nesreće četiri osobe zadobile su lake tjelesne ozljede dok je u tri prometne nesreće nastala materijalna šteta.

Četiri prometne nesreće dogodile su se na području PPRP Osijek te jedna na području PP Našice.

U nadzoru prometa zatečeno šest alkoholiziranih vozača

Na području PU osječko-baranjske jučer je evidentirano šest vozača (tri vozača osobnih automobila i tri vozača bicikla) koji su bili pod utjecajem alkohola.

Biciklom upravljao s 2,33 promila

Najveća prisutnost alkohola utvrđena je jučer u 15 sati u Osijeku, kada je u nadzoru prometa zatečen 59-godišnji biciklist. Obavljenim alkotestiranjem evidentirana mu je prisutnost od 2,33 promila alkohola u krvi.

Dva vozila poslana na izvanredni tehnički pregled

Na izvanredni tehnički pregled jučer su upućena dva vozila. Jedno na području Osijeka, gdje su utvrđeni opasni nedostaci na uređaju za upravljanje (letva volana) i curenje goriva s mogućnosti zapaljenja te devet većih nedostataka, i jedno vozilo na području Đakova gdje je utvrđeno 25 većih nedostataka. Vozila su isključena iz prometa te su s vozila oduzete registarske pločice. Vozačima su izdani prekršajni nalozi i izrečena im je novčana kazna u iznosu od 260 eura.

Kretanje vozila u kružnom toku

Donosimo prometna pravila kružnih tokova zbog nove privremene regulacije prometa u Osijeku zbog sudionika u prometu
 
Kružni tokovi grade se u cilju povećanja sigurnosti prometa. Kako bi se kod nepreglednih i nepravilnih raskrižja smanjio rizik od sudara vozila i povećala protočnost prometa.

Kružni tok s jednom prometnom trakom

Na ulazu u kružni tok uz prometni znak „obavezan smjer“ obično se postavlja i prometni znak “nailazak na cestu s prednošću prolaza”. Prilikom uključivanja vozila u kružni tok vozač nema obavezu uključivanja pokazivača pravca obzirom da je smjer vožnje jasan (određen prometnim znakom „obavezan smjer“). Vozila koja ulaze u kružni tok moraju ustupiti prednost vozilima koja su već u kružnom toku, što u vidu sigurnosti podrazumijeva: pravovremeno smanjiti brzinu kretanja, po potrebi zaustaviti vozilo i fazu uključivanja izvesti bez izazivanja opasnosti ili smetnji drugim vozilima koja se već kreću kružnim tokom. Prilikom kretanja kružnim tokom, vozač je obvezan kretati se vozilom sredinom obilježene prometne trake. Kod isključivanja vozila iz kružnog toka potrebno je pravovremeno uključiti desni pokazivač smjera kretanja.

Kružni tok s više prometnih traka

Na ulazu u kružni tok uz prometni znak „obavezan smjer“ obično se postavlja i prometni znak “nailazak na cestu sa prednošću prolaza”. Prilikom uključivanja vozila u kružni tok  vozač nema obavezu uključivanja pokazivača pravca obzirom da je smjer vožnje jasan (određen prometnim znakom „obavezan smjer“). Vozila koja ulaze u kružni tok moraju ustupiti prednost vozilima koja su već u kružnom toku. Izabrati odgovarajuću prometnu traku kojom ćete se kretati u kružnom toku kako bi se po potrebi pravovremeno i sigurno prestrojili (provjeriti ostatak prometa pomoću vozačkih ogledala/“mrtvog kuta“, u odgovarajućem trenutku uključiti pokazivač smjera). Kod isključivanja vozila iz kružnog toka s više prometnih traka, ukoliko se krećete jednom od „unutrašnjih“ lijevih prometnih traka, potrebno je pratiti uvjete u prometu oko vašeg vozila, odnosno obratiti pozornost na vozila u desnoj prometnoj traci, jer ista mogu nastaviti vožnju u kružnom toku. Spomenuto  prestrojavanje izvesti samo ako ste sigurni da vozila iz desne prometne trake skreću desno. Ako gustoća prometa ne dozvoljava isključenje, ne isključujte se, provezite još jedan krug i obavite radnju sigurno u sljedećem pokušaju.

PU osječko-baranjska: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Moje Đakovo