Negativni prekršajni bodovi propisani su kao pravna posljedica pravomoćne osude za počinjene prekršaje. Vozači koji su skloni činjenju prometnih prekršaja vrlo često ne znaju da pojedini prekršaji sa sobom nose i negativne bodove, ali ne koje oni posljedice sa sobom nose. U konačnici prekasno shvate da su izgubili status vozača motornih vozila te ih je potrebno pravovremeno upozoriti na posljedicu stjecanja negativnih bodova.

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano je da se negativni bodovi dodjeljuju za teže prometne prekršaje pa se tako može za pojedini prekršaj dodijeliti maksimalno 6 bodova. Razdoblje koje je zakonom određeno kao period akumuliranja bodova je dvije godine, a protekom roka od dana pravomoćnosti odluke kojom su upisani, oni se brišu iz evidencije.

Ako vozač u razdoblju od dvije godine prikupi 12 negativnih prekršajnih bodova, rješenjem će mu se ukinuti i oduzeti vozačka dozvola. Mladom vozaču se već nakon prikupljenih 9 negativnih prekršajnih bodova ukida i oduzima vozačka dozvola. Zakon definira mlade vozače kao vozače motornih vozila u dobi do navršene 24. godine života, koji posjeduju vozačku dozvolu izdanu na teritoriju Republike Hrvatske.

Vozaču kojem je ukinuta i oduzeta vozačka dozvola ne može pristupiti ponovnom polaganju vozačkog ispita u roku od 2 godine od trenutka pravomoćnosti rješenja o ukidanju i oduzimanju vozačke dozvole.

Negativni prekršajni bodovi su jedna od najtežih sankcija koje Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje jer direktno dovode do isključenja iz prometa vozača na dulje vremensko razdoblje i gubitak prava na upravljanje vozilom. Osim novčane kazne, dodatni trošak je i ponovno polaganje vozačkog ispita nakon dvije godine. Za vozače koji ne poštuju rješenje o ukidanju i oduzimanju vozačke dozvole propisana je i sankcija, novčana kazna u visini od 10.000 – 20.000 kuna ili kazna zatvora u trajanju do 60 dana, te im se izriče i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom.

Među vozačima vlada mišljenje da je negativne bodove teško prikupiti, stoga mnogi ne obraćaju pozornost na njih, ali činjenice su drugačije. Mladi vozač u samo jednom „događaju“ kao što je prekoračenje brzine vozilom u naselju za više od 50 km/h od dopuštene brzine i upravljanje pod utjecajem alkohola u krvi iznad 0,50 g/kg prikupit će 9 negativnih prekršajnih bodova. Također vozač koji unutar dvije godine napusti mjesto prometne nesreće u kojoj je netko ozlijeđen i odbije preliminarno testiranje na prisutnost alkohola ili opojnih droga u organizmu prikupit će 12 negativnih prekršajnih bodova što će rezultirati ukidanjem vozačke dozvole. Osim počinjenja navedenih osobito teških prometnih prekršaja negativne bodove je lako prikupiti i počinjenjem kombinacije prekršaja za koje su propisana 3 negativna prekršajna boda a tim prekršajima pripada prekoračenje brzine u naselju za više od 30 km/h od dopuštene brzine ili prolazak kroz crveno svjetlo što će u konačnici rezultirati ukidanjem vozačke dozvole.

Na području Policijske uprave osječko-baranjske od 1. kolovoza 2019. godine rješenjem je ukinuto 104 vozačke dozvole vozačima i 62 vozačke dozvole mladim vozačima. Također, izdano je 164 rješenja o nemogućnosti podnošenja zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole na rok od dvije godine.

Izvor: Policijska uprava osječko-baranjska