Dok Policijska uprava osječko-baranjska poziva građane da joj predlože lokacije za nadzor brzine u velikoj preventivnoj akciji najavljenoj za 3. travnja, stigla je vijest o novim lokacijama fiksnih kamera koje će, poput one na osječkoj obilaznici, služiti detektiranju (pre)brzih, nesavjesnih i neodgovornih vozača na đakovačkim cestama. Nove će kamere biti postavljene u Ulici Ante Starčevića kod k.br. 76A u Kuševcu, u Ulici bana Josipa Jelačića kod k.br. 11 u Satnici Đakovačkoj, u Glavnoj ulici u Đurđancima kod k.br. 167, te u Piškorevcima u Zagrebačkoj ulici kod k.br. 20. Pri odabiru ovih su lokacija presudni pokazatelji bila mjesta na kojima se događaju najteže prometne nesreće uzrokovane prebrzom vožnjom.

Od početka godine petero poginulih

Šale za upravljačem više nema i ne smije biti jer iako su prošla tek tri mjeseca od početka godine, 2019. bi s već sada pet poginulih osoba lako mogla biti jedna od crnjih godina za sigurnost prometa na cestama Osječko-baranjske županije, na kojima su lani život izgubile čak 24 osobe! Da su zamjetna prekoračenja brzine i rizična ponašanja u automobilu svakodnevna pojava pokazuje i slučaj s miholjačkoga terena od prošlog vikenda, gdje je policijski presretač sustigao 27-godišnjaka koji je, na mjestu izvan naselja, gdje je prometnim znakom maksimalna dopuštena brzina 50 km/sat, nagazio do 168 km/sat!

Istovremeno, u tri dana vikenda i u ponedjeljak u Osječko-baranjskoj županiji u prometu je uhvaćeno 25 pijanih vozača. Pijani je 29-godišnjak u ponedjeljak oko 21 sat u Đakovu  s 1,80 promila alkohola u krvi, uzrokovao prometnu nesreću, na sreću samo s materijalnom štetom.

Zanimljivo je kako će se uređaji za mjerenje brzine, koji će se uskoro pojaviti na državnim cestama u trima đakovačkim prigradskim naseljima i Satnici Đakovačkoj, moći koristiti i za sankcioniranje drugih najčešćih prekršaja s izravnom prijetnjom sigurnosti i prometu, poput korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom i nekorištenja sigurnosnog pojasa.

Danijel Geošić