Cijelo poslijepodne trajala je policijska potraga za Andrijom Drežnjakom koji je hladnokrvnim ubojstvom socijalne radnice Blaženke Poplašen (50) i teškim ranjavanjem njezinog mlađeg kolege pravnika Ivana Pavića (35) grad zavio u crno. Nakon dojave građana da je ubojica uočen između Đakova i Selaca Đakovačkih, odakle je preminula djelatnica Centra za socijalnu skrb, policija je stegnula obruč, pronašla te privela 61-godišnjega ubojicu, sklonog alkoholu i nasilju i od ranije poznatoga policiji. – U 20.10 u polju je u blizini autoceste A5 pronađen osumnjičenik kaznenoga djela. Policijski su ga službenici uhitili uz uporabu prisile. Nije došlo do pružanja otpora i pored njega je pronađeno vatreno oružje, izjavio je pomoćnik načelnika osječko-baranjske policije Dario Premec.

Pravnika teško ranio u sljepoočnicu

Ubijena socijalna radnica bila je ubojičina skrbnica, godinama je strpljivo slušala njegove probleme, a on je često nailazio u Centar, pokušavajući pružiti mu stručnu pomoć, da bi na kraju od njegove ruke smrtno stradala. Rekonstrukcija događaja upućuje na to da je Drežnjak, nakon što je pucao u nesretnu ženu, krvavi pir nastavio u pravnikovu uredu, kojem je pucao u glavu, teško ga ranivši, neslužbeno se doznaje – u sljepoočnicu. Pobjegao je dok je zaštitar dozivao Hitnu pomoć, koja se nalazi u blizini Centra. Četiri je sata trajala operacija ozlijeđenog muškarca u KBC-u Osijek, no vijesti koje su potom stigle iz bolnice nisu optimistične.

– Pacijent je zadobio strijelnu ozljedu glave i mozga. U bolnicu je primljen u vrlo teškom kliničkom stanju, kritičnom stanju. Nakon reanimacije kliničko stanje se djelomično popravilo i mogli smo izvršiti zahvat. Nakon toga smješten je u Zavod za intenzivno liječenje koje se nastavlja, uključujući i sve mjere reanimacije, rekao je medijima neurokirurg KBC-a Osijek Ivan Hećimović.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Dubravka Petrović potvrdila je da su svi zaposlenici ustanove, koja djeluje u suterenu Doma za starije i nemoćne osobe, prestravljeni i očajni, izvan sebe, te kako danas ništa nije dalo naslutiti da će se dogoditi ovakvo krvoproliće.

U četvrtak u Đakovu Dan žalosti

– Tužni smo svi u sustavu socijalne skrbi, ali i uplašeni – što se to događa da oni koji najviše pomažu građanima stradavaju nevini na svom radnom mjestu?! Od socijalnoga radnika očekuje se puno – njegov rezultat ovisi o tome koliko su drugi u sustavu bili suradni i koliko se učinilo na prevenciji. Kolegica Blaženka bila je skoro svakodnevno u kontaktu s počiniteljem ovoga strašnog zločina, bila je možda jedina koja je s njim razgovarala, pomagala savjetima i prestrašno je da je poginula od ruke onog kome je najviše davala pomoć, vidno potresena kazala je resorna ministrica Nada Murganić, koja je, kada je primila vijest o tragičnome događaju, odmah stigla u Đakovo. Dodala je da ima osjećaj kao da su socijalni radnici sami sa svojim korisnicima, s velikim i teškim problemima, te pozvala sve druge sustave i resore da učine sve iz svojih nadležnosti da se kao društvo osvijestimo.

Gradonačelnik Marin Mandarić izrazio je sućut obitelji preminule žene i najavio je da će četvrtak proglasiti Danom žalosti. Izrazio je također nadu da će Ivan Pavić, kojega i osobno poznaje, preživjeti i oporaviti se.

Danijel Geošić, foto: Vlado Kos, CROPIX