Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić danas (8. prosinca 2022. godine) u nastupni posjet primio je veleposlanika Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj Nj. E. Pierfrancesca Sacca.

Fokus današnjeg sastanka bio je na produbljivanju suradnje između Osječko-baranjske županije i Talijanske Republike, koja je na prilično visokoj razini, imajući u vidu da je Italija treća zemlja partner po ostvarenoj robnoj razmjeni Osječko-baranjske županije u 2021. godini.

Talijanski veleposlanik već treću godinu obnaša svoju dužnost u Hrvatskoj, a istaknuo je da je njegova želja staviti veći naglasak na istok Hrvatske kad je riječ o talijansko-hrvatskim odnosima.

– Slavonija je bogatstvo, duša i povijest. Već sam četvrti put u Osijeku, otkako mi je počeo mandat i obzirom da sam već dobro upoznao istok Hrvatske mogu reći da najveći potencijal leži u području poljoprivrede, gdje Slavoniji sigurno može pomoći talijanska ekspertiza – rekao je veleposlanik Sacco te dodao da i politički okvir i gospodarski temelji za suradnju već dugo postoje, sad ih samo treba realizirati.

Župan Ivan Anušić složio se s veleposlanikom, istaknuvši da je kod ovakvih sastanaka najvažnije da postoji inicijativa i plan s konkretnim koracima, što je današnji razgovor i polučio.

– Osječko-baranjska županija potpuno je otvorena za suradnju, a osobito u području poljoprivrede, u čiji razvoj ulažemo prvenstveno kroz sustave navodnjavanja i Regionalni distribucijski centar OBŽ za voće i povrće, ali i mjere potpora Županije. Italija ima puno primjera dobre prakse, kao i tvrtki s kojima se poduzetnici iz naše županije mogu povezati i to će biti početna točka naše daljnje suradnje – poručio je župan.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija