Na Županijskom je sudu u Osijeku obnovljeno suđenje srpskom državljaninu Đorđu Rkmanu (62), optuženom za ratne zločine počinjene nad civilima u Đakovu i okolici 1991. i 1992. godine, kada je uslijed granatiranja s okupiranoga područja uz rubni dio sjeveroistočne Đakovštine poginulo deset, a ranjeno 30 osoba!

Suđenje je u ponedjeljak počelo čitanjem optužnice, kojom se Rkmana tereti da je s drugim pripadnicima tzv. šodolovačke skupine, od srpnja 1991. do 5. svibnja 1992. u mjestima Ada, Ernestinovo, Koprivna, Markušica, Šodolovci, Podvinje i Laslovo u više navrata pucao iz topova i minobacača, gađajući civilne ciljeve u Đakovu, Kešincima, Koritni, Mrzoviću, Semeljcima te Vladislavcima. Nakon što je tužitelj Zlatko Bučević pročitao optužnicu, Rkman je rekao: “To nije ništa istina!”

Dok zamjenik osječkog županijskog državnog odvjetnika Zlatko Bučević namjerava dokazati da je Rkman, u vrijeme kada je počinjen zločin, bio zapovjednik štaba Teritorijalne obrane na okupiranome terenu, Rkmanov odvjetnik Krunoslav Vukšić tvrdi kako će dokazati da je Rkman zbog zdravstvenih problema u Šodolovcima boravio tada povremeno. Planira dokazati i da je Rkman u selu bio angažiran u Civilnoj zaštiti, a ne kao predsjednik štaba Teritorijalne obrane. “Brinuo se o potrebama stanovništva, bez obzira na nacionalnu pripadnost, i nije imao nikakve veze s vojnim akcijama”, naveo je odvjetnik.

Osječki je sud prvobitno 1994. Rkmana u odsutnosti osudio na 20 godina zatvora. On je, zajedno s još 18 Srba tzv. šodolovačke skupine, bio osuđen za granatiranje Đakova i obližnjih sela, međutim, na ponovnom je suđenju većina njih oslobođena optužbi. Rkman je uhićen u travnju prošle godine na graničnom prijelazu između Srbije i Bosne i Hercegovine. Vlasti su ga u Sarajevu izručile Hrvatskoj, nakon čega je on podnio zahtjev za novo suđenje.

D. Geošić/Glas Slavonije