U organizaciji Hrvatske udruge zborovođa i Glazbene škole Požega jučer se održalo šesto međunarodno natjecanje dječjih zborova “Vallis aurea cantat” u kojemu je zbor OGŠ pri OŠ “Ivan Goran Kovačić” Đakovo ponovio lanjski uspjeh.

Ovo je natjecanje namijenjeno svim dječjim zborovima (amaterski, crkveni i školski zborovi te folklorna društva, dječje klape i drugi ansambli čiji su pjevači u dobi od sedam do petnaest godina), a na njemu se izvodi klasična, duhovna, folklorna ili popularna glazba.

Uz domaće Požežane na natjecanju su sudjelovali zborovi iz Zagreba, Kaštel Gomilice, Nove Gradiške, Rovinja, Suhopolja, Starog Petrovog Sela, Rijeke, Samobora, Velike Gorice, Slavonskog Broda, Vukovara, Valpova, Virovitice, Siska, Ravne gore, Đakova, Knina i Konjščine te gosti iz Slovenije iz Kungote i Fokovaca što ovom natjecanju daje međunarodni karakter. Ukupan broj natjecatelja doseže brojku od 700 djece u 25 zborova.

Zbor OGŠ pri OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Đakovo ponovio je veliki lanjski uspjeh i osvojio 2 zlata u svojim kategorijama, a maestra Marijana Matijević dobila je posebnu nagradu stručnog žirija (također je istu nagradu osvojila i prošle godine). Treću godinu zaredom natjecali su se u čak dvjema kategorijama što je iziskivalo zahtjevnu i napornu pripremu. Upravo zbog toga zborovi se izuzetno rijetko odlučuju na izvedbu u više kategorija te ove godine to nije učinio niti jedan drugi zbor.

Korepetitorica zbora bila je prof. Matea Matić, a kao glazbena pratnja nastupili su Marko Funarić i Karlo Jančo.

Napominjemo da zbor OGŠ  na ovom natjecanju sudjeluje od 2016. godine: prve je godine osvojio srebro, druge zlato i srebro, a posljednje dvije godine, dakle, samo zlata i posebne nagrade maestri.

Sjajan je to uspjeh i izvrsna promocija škole i grada.

Igor Kretonić

Izvor: Anđelka Blažević