Nadbiskupijski susret djelatnika u stranačkom i političkom životu održan je jučer u dvorani biskupa Strossmayera na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu. Tema susreta bila je „Strateški projekti za razvoj Slavonije, Baranje i Zapadnoga Srijema“. Ovakvi susreti održavaju se od 2003. godine, a zadnjih nekoliko godina nisu bili održani zbog pandemije koronavirusa. Među brojnim okupljenima bili su državni tajnici, saborski zastupnici, župani, zamjenici župana, gradonačelnici, općinski načelnici i načelnice, županijski i gradski vijećnici te drugi dužnosnici. Susretu su nazočili i gradonačelnik Đakova i saborski zastupnik Marin Mandarić te nekolicina članova Gradskog vijeća Grada Đakova predvođeni predsjednikom Pavom Cindrićem.

Kako je rečeno u uvodnoj riječi, u svojoj brizi i zauzetosti za čovjeka, Đakovačko-osječka nadbiskupija nastoji, među ostalim, snažiti kulturu dijaloga svih djelatnika u stranačkom i političkom životu uzajamno te s Crkvom i promicati zajedničku suradnju u vidu doprinosa svih političkih opcija općem dobru.

Pozdravnu riječ okupljenima je uputio nadbiskup Đakovačko-osječke nadbiskupije mons. dr Đuro Hranić. Među ostalim, on je istaknuo kako bi ovakvi susreti trebali pridonijeti postizanju konsenzusa oko zajedničkog nastupa kada je riječ o ključnim temama i pitanjima. Pitanje svih pitanja u Slavoniji, istaknuo je nadbiskup, je demografsko pitanje.

Apostrofirao je to u svom govoru i gradonačelnik Đakova Marin Mandarić rekavši kako napori svih okupljenih na današnjem skupu trebaju bit usmjereni ka demografskom pitanju u Republici Hrvatskoj. Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg govorio je o vodnom gospodarstvu i vodno-komunalnim projektima u slavonskim županijama, a o ulozi akademske zajednice u strateškim projektima za regiju rektor osječkog Sveučilišta J. J. Strossmayera Vlado Guberac. Dekan Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Zagreb Vlado Brkić govorio je o resursima Slavonije s tog aspekta, dok je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević govorio o poljoprivredi i proizvodnji hrane kao gospodarskoj grani istočne RH i kao jednom o najsnažnijih alata za oporavak sela. O spomenutim temama na skupu su još govorili brojni obnašatelji vlasti s ovog područja.

Grad Đakovo: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Grad Đakovo